Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090316-ab-volvo-volvo-pv
090316-ab-volvo-volvo-pv
090316-ab-volvo-volvo-pv
090316-ab-volvo-volvo-pv

AB Volvo visar fortsatt intresse för Volvo Personvagnar

Återigen nämns AB Volvo i samma sammanhang som Volvo Personvagnar. I vintras blev det känt att koncernen kan tänka sig att gå in i biltillverkaren i mindre skala. Detta uttalande förstärks nu ytterligare av att Leif Johansson i går uttalade sig positivt om samma sak.

Under en tillställning i Göteborg i går delades Gustaf Dahlén-medaljen ut. Mottagare var AB Volvos koncernchef Leif Johansson. I samband med mottagandet kom kringdiskussionerna in på hur AB Volvo ser på krisdrabbade Volvo Personvagnar och om AB Volvo själva kan se sig ha en roll i det hela.

– Vi är jätteintresserade av vad som händer med Volvo Personvagnar, men vi ser oss inte som stora ägare, berättade han för TT.

På frågan om de kan se sig som delägare i Volvo Personvagnar är svaret en aning svävande.

– Vi spekulerar inte i det. Det är så många som spekulerar, sa han utan att besvara några vidare frågor om saken.

Leif Johanssons uttalande i går överensstämmer med AB Volvos styrelseordförande Finn Johnsson uttalande i november förra året. Då han är oroad för de båda företagens gemensamma varumärke sade han sig, i värsta fall, vara öppen för att gå in i Volvo Personvagnar i någon form av konstellation. Dock utan att vara huvudägare.

– De kommer ju inte att gå in och ta över, det håller de fast vid, men de har ju ett stort varumärkesintresse, sa Christer Karlsson, bilindustrianalytiker och professor vid Copenhagen Business School, till TT på söndagen.

Under sitt tal i går sa Leif Johansson att han inte ser att nationaliteten är avgörande även om han gärna ser svenska intressenter i en framtida ägarlösning för Volvo Personvagnar.

– Det är att sammanhanget blir riktigt. Volvo Cars har en fantastisk mängd medarbetare och Volvo Cars gör väldigt fina produkter. Men jag tror att de behöver någon form av industriellt sammanhang, och man ska titta på hur det industriella samarbetet ser ut, snarare än att titta på nationaliteter, sa han i går.

Läs mer