Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Abarth firar 70 år med specialversioner

Modellerna 595 och 124 kommer i specialversioner när det sportiga italienska märket firar 70 år. 

2019 ser ut att bli ett kalasår. Vi har tidigare skrivit om att Citroën fyller 100 år (och i morgon kommer en om att Bentley gör detsamma) samt att Mini kommer ut med en jubileumsmodell för att fira ”Kojans” 60 år. Ny ansluter Abarth till gänget firare. Specialversioner av modellerna 595 och 124 kommer nu när man firar 70 år.

Som brukligt när det gäller jubileumsmodeller handlar det om emblem och lite extra. I fallet med Abarths 70 årsfirande för modellen 595 kommer en del saker som standard som tidigare varit tillbehör. Competizione-versionen får saker som Abarth Telemetry som manövreras via en sjutumsskärm, avgassystemet Record Monza och Konis dämpre av typen FSD (Frequency Selective Damping) på bakhjulen. Även versionerna Turismo, och Pista och basmodellen 595 omfattas av firandet på olika nivåer.

124-serien, Spider och GT, får även de ovan nämnda avgassystem och en handfull nya ”historiska” kulörer att välja på.

Abarth 124 GT med hardtop i kolfiber. Först i klassen, menar Abarth.

Nöjer man sig inte med det ger Abarth 20 till 30 procents rabatt på saker som instegslist i kolfiber och förstyvningsstag i motorrummet.

Det var den 31 mars 1949 som Carlo Abarth grundade företaget. Första bilen var 204 A Roadster som baserades på Fiat 1100 och som genast blev en vinnarvagn.

Grundaren Carlo Abarht, hans åkdon – och äpplen 1965.

Försäljningen går uppåt även för lilla Abarth. Förra året sålde man 23 500 bilar i Europa – uppåt 36,5 procent jämfört med föregående år.