Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090323-daimler-abu-dhabi
090323-daimler-abu-dhabi
090323-daimler-abu-dhabi
090323-daimler-abu-dhabi

Abu Dhabi blir storägare i Daimler AG

Tyska Daimler AG har fått en ny storägare. En statlig fond i arabemiratet Abu Dhabi köper nio procent av aktierna i den tyska biltillverkaren och blir därmed den största ägaren.

Den statliga fonden Aabar Investments PJSC har köpt 9,1 procent av aktierna i Daimler AG och blir därmed huvudägare i den tyska biltillverkaren. Kuwait Investment Authority, som tidigare varit nummer ett, petas nu ned till andraplatsen med knappt sju procent av aktierna. Resten av aktierna är utspridda på tusentals småägare. För Daimler är det en ren vinstaffär. Aabar Investments köper inte aktieandelen från någon tidigare ägare. Aktierna kommer i stället från Daimler själva som ger ut nya aktier och håvar in 22 miljarder svenska kronor i nytt kapital.

Aabar Investments och Daimler ska även samarbeta industriellt. Genom olika initiativ hoppas man kunna utveckla elbilar och teknik som sänker förbrukningen och koldioxidutsläppen för vanliga bilar. Man ska även forska kring nya och lättare material. Samarbetet innebär dessutom att Daimler ska starta utbildning i Abu Dhabi för unga talanger som på sikt ska inneha positioner inom fordonsindustrin. Obekräftade uppgifter säger att Daimler även ska förlägga delar av sin utveckling till arabemiratet.

Läs mer