Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Acura visar upp kantig framtid

Hondas premiummärke Acura ska bli mer vinklar och vrår. I Detroit visar de upp vad vi kan vänta oss av märkets framtida former.

I USA, Kanada och ytterligare några andra länder där Acura säljs är folk vana vid märkets nuvarande former som till stora delar följer Hondas, men med ett lite mer pråligt utseende. Men snart är det dags för Acura-ländernas invånare att vänja sig av med nuvarande formspråk, för på bilsalongen i Detroit berättar Acura att de snart kommer att ändra designen genomgående för alla modeller.

För att illustrera de nya formerna har det japanska premiummärket låtit ta fram en konceptbil – Acura Precision Concept. Den drygt 5,18 meter långa och nästan 2,14 meter breda bilen visar upp linjer som vi nästan inte alls känner igen hos Acura.

Rakt framifrån är det en ganska udda syn, bredflabbad skulle man kunna kalla nosen på Precision Concept. Grillens form kallar Acura för ”Diamond Pentagon”, eller som vi skulle säga på svenska – diamantformad femhörning. I mitten av denna är ett gigantiskt Acura-emblem placerat. På var sin sida om grillen sitter slimmade strålkastare som förmodligen är normalstora för en konceptbil, men tack vare grillen ser de ut att vara pyttesmå.

Just strålkastarna är ”mer show än go”. De är av LED-typ och innehåller vad som ser ut att vara gnistor, men är förstås bara en gimmick för salongens skull.

Den i övrigt linjesköna ”fyrdörrarscoupén” bjuder på raka linjer, vek och kanter från för till akter. Formerna känns faktiskt lite Lexus, inte minst Lexus konceptbilar på senare år.

Notera ”flagorna” i bakljusen som går igen i bakre sidofönstren.

Interiört är det sparsmakat, futuristiskt och digitalt, som sig bör på en konceptbil. Lägg märke till mittkonsolen vars utformning på någon vänster påminner om startknappen i en Lamborghini.

Nå, vad tycker du – är detta rätt väg formmässigt för Acura att gå?