Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aerodynamiska Mercedes A-klass Sedan officiell

Tidigare i våras var det premiär för nya Mercedes A-klass och i april visades den extra långa A-klass L Sedan, endast avsedd för den kinesiska marknaden. Nu är det dags för den ”vanliga” sedanen att bli officiell.

Dock är det lika bra att poängtera det redan nu - Mercedes A-klass Sedan ser inte ut att komma till Sverige. Däremot kommer den att säljas i andra länder i Europa och såklart i USA.

Utvändigt är det inte mycket som skiljer "vanliga" A-klass Sedan från den kinesiska tvillingmodellen – förutom längden förstås. Vanliga A-klass Sedan har en hjulbas som mäter 272,9 centimeter (samma som halvkombin) vilket är sex centimeter kortare än L-versionen.

På längden mäter A-klass Sedan 454,9 centimeter (plus 13 centimeter jämfört med halvkombin), på bredden 179,6 och på höjden 144,6 (plus 0,6 centimeter jämfört med halvkombin).

Som jämförelse kan sägas att konkurrenten Audi A3 Sedan mäter 445,8 centimeter på längden, 141,6 på höjden och 179,6 på bredden. Mellan axlarna är det 263,7 centimeter.

Den stora nyheten med A-klass Sedan jämfört med halvkombin är annars såklart sedanbakluckan som i det här fallet sväljer 420 liter – 50 mer än halvkombin. Det är dock fem liter mindre än A3 Sedan.

Bagageöppningen på A-klass Sedan mäter 95 centimeter.

Framtill känns fronten igen från vanliga A-klass med sin breda grill och spetsiga uppdragna lysen.

I pressreleasen pratar Mercedes mycket om A-klass Sedans låga luftmotstånd. Modellen har tack vare sin svepande form ett uppmätt cW-värde på 0,22 vilket enligt Mercedes är bäst i världen, och samma resultat som för gamla CLA Coupe.

Invändigt är interiören plockad från vanliga A-klass vilket bland annat innebär MBUX-infotainmentsystemet och två sjutumsskärmar som standard. Den som vill ha extra mycket skärm kan beställa A-klass Sedan med antingen en sjutumsskärm och en 10,25-tumsskärm, eller med två 10,25-tumsskärmar.

Huvudutrymmet fram är 102,4 centimeter – huvudutrymmet bak 94,4. Just den sista siffran hävdar Mercedes är klassledande.

I början kommer Mercedes enbart erbjuda A-klass Sedan med två motorer:

A 200 är en turbomatad 1,3-liters bensinare på 163 hästkrafter och 250 Nm. Förbrukningssiffrorna (blandad körning) skrivs till 5.4-5.2 l/100 km, Co2-utsläpp 124-119 g/km.

Det andra alternativet, A 180d är en diesel på 1,5 liter som ger ifrån sig 116 hästkrafter och 260 Nm. Där skrivs förbrukningssiffrorna till 4.3-4.0l/100km, CO2-utsläpp 113-107g/km.

Det ska dock påpekas att båda motorernas förbrukningssiffror är enligt den gamla NEDC-cykeln.

Båda motorerna är kopplade till en sjustegad DCT-dubbelkopplingslåda.

På säkerhetssidan erbjuds A-klass sedan med samma säkerhetssystem som sitt halvkombisyskon, vilket inkluderar adaptiv farthållare och Active Change Lane Assist som byter fil på egen hand så fort föraren rör på blinkerspaken. Autobroms och Active Lane Keeping Assist som hjälper föraren hålla sig i sin fil är standard.

Mercedes A-klass Sedan kommer att visas första gången inför publik på Paris-salongen i oktober, och lanseringen sker sent 2018 i Europa.