Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080714-skrotad-bil
080714-skrotad-bil
080714-skrotad-bil
080714-skrotad-bil

Åkte på semester – fick bilen skrotad

När Västerråsbon Tony Henriksson kom hem efter semestern var bilen borta. Bilen hade blivit stulen. Dessvärre hade den även hittats av kommunen som gjorde vad de ansåg vara rätt.

Tony Henriksson fick bilen stulen när han var borta på semester. Det skulle dock bli ännu värre än så. På endast fem dagar hann kommunen hitta bilen, konstatera att den var ett vrak och slutligen göra mos av den. Dagen innan Tony Henriksson kom hem till Västerås hade bilen hittats. En kommuntjänsteman hade åkt ut och på egen hand konstaterat att bilen var ett vrak och skulle skrotas. Därefter skickades ett brev till Tony Henriksson där han informerades om att bilen hittats och att den skulle skrotas.

– När brevet damp ner i lådan några dagar senare fick jag en chock och åkte direkt upp till Hedbergs Bilskrot. Tyvärr var det för sent. De fick använda gaffeltruck för att bända upp taket så jag i alla fall kunde få ut en oljerock och lite fiskegrejor, säger Tony Henriksson till Västmanlands Läns tidning.

Tony Henrikssons Volvo 945 var skattad och besiktigad, Länsförsäkringar hade uppskattat bilens värde till 17 000-25 000 kronor. För att en tjänsteman ska kunna fatta beslut om skrotning av en övergiven bil måste fordonet stämma överens med lagens beskrivning av ett vrak. Det innebär att bilens värde är mindre än vad det skulle kosta att laga den på en märkesverkstad. Tony Henriksson har nu polisanmält kommunen, som försvarar sitt handlande.

– Har bilen ett värde försöker vi verkligen hitta ägaren. Är bilen ett vrak i lagens mening skickar vi bara ett brev och berättar vad som hänt, säger Stefan Tielinen, enhetschef vid kommunens trafikavdelning, till VLT.

Tony Henriksson är starkt kritisk till kommunens handlande och anser det vara uppåt väggarna att en enskild tjänsteman kan döma ut en bil.

– Om tjänstemännen jämför värdet med vad det kostar att laga felen på en märkesverkstad är nästan alla gamla bilar vrak. En Volvo 945 lagar man inte på märkesverkstad, den lagar man själv och då är värdet definitivt större än kostnaden för reparationen, säger han till VLT.