Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Akut beslut om tillfälligt dieselförbud i Oslo

Oslo kommun har beslutat att införa en akut reglering som förbjuder dieselbilar att färdas på kommunala vägar i Oslo under dagar med hög luftförorening. Beslutet trädde i kraft i torsdags.

Kommunstyret i Oslo har sedan länge diskuterat att periodvis införa dieselförbud för att förbättra luftkvaliteten, och beslut om ett förslag om en permanent reglering ska tas senast den 25 februari. Men situationen anses kritisk, och en tillfällig reglering trädde i kraft i torsdags.

– Föroreningarna ger hälsoskador och andnöd. Som kommunalråd tycker jag det är hemskt att höra föräldrar säga att de måste hålla barn med luftvägsproblem hemma från skolan. Så ska vi inte ha det, säger miljö- och transportrådet Lan Marie Nguyen Berg från kommunstyrelsens talarstol.

Förutom att dieselbilar förbjuds på kritiska dagar stängs även alla kommunala parkeringsplatser i staden.

För att regleringarna ska träda i kraft krävs att luftföroreningarna, bland annat nivån av kvävedioxid, ska överskrida gränsvärdena och att väderleksrapporten antyder att situationen kommer att hålla i sig i minst två dagar. Om det händer meddelar kommunen via vägskyltar och pressmeddelande om att dieselförbud kommer att införas nästa dag.

Den tillfälliga regleringen är nästan identisk med den som just nu ligger inne för prövning, men det finns en väsentlig skillnad. I den permanenta regleringen undantas alla bilar med Euro 6-klassade dieselmotorer, medan det i den tillfälliga regleringen bara finns ett undantag för lastbilar över 7,5 ton med Euro 6. Det betyder att alla personbilar med dieselmotorer, oavsett vilken avgasreningsteknik de har, förbjuds.

Det blir Oslopolisens uppgift att lagföra dieselförbudet, men i en intervju med Side3 säger de att de inte har någon metod för att identifiera dieselbilar.

Förbudet undantar bland annat utryckningsfordon, kollektivtrafik och transport av rörelsehindrade.

Liknande åtgärder är inte aktuella i Sverige i dagsläget.