Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080515-mca-ala-50080515-mca-ala-50080515-mca-ala-50
080515-mca-ala-50

ALA 50 - Monacofödd supersportvagn

Monaco är synonymt med svindyra sport- och lyxbilar. Ändå har monegaskerna själva inte bidragit till utbudet. Det blir det ändring på nu när Monte Carlo Automobile visar nya ALA 50 – en Le Mans-aspirerande kolfiberskapelse med 650 hästkrafter.

1983 grundade racingföraren Fulvio Maria Ballabio sitt företag Monte Carlo Automobile (MCA). Sex år senare visades företagets första bil – Centenaire, som var en kolfiberbyggd supersportvagn med en V12-motor som med hjälp av två turboaggregat gav ifrån sig 720 hästkrafter. Hur imponerande Centenaire än var på pappret blev bilen aldrig någon succé, tvärtom. Enligt obekräftade uppgifter såg endast sex exemplar dagens ljus. Nu, nästan 20 år senare kommer MCA:s andra bil. Namnet ALA 50 avslöjar att bilen är en hyllning till Prins Albert II av Monaco på hans 50-årsdag.

Till skillnad mot dess föregångare Centenaires V12-motor, drivs ALA 50 av en något mindre V8-motor. Vi vet inte så mycket mer än att motorn ska leverera cirka 650 hästkrafter, MCA:s hemsida är vacker men ytterst informationsfattig. De uppgifter som ändå har nått ut har avslöjats av Supercars.net. Bilen ska byggas helt i kolfiber och för formerna står företagets grundare Fulvio Maria Ballabio själv. Motorn är konstruerad av den förre Renault Sport-chefen Christian Contzen och ingenjörerna på Mecachrome.

Ballabio och hans manskap har som målsättning att ställa upp med en bil i 2010 års upplaga av 24-timmars loppet Le Mans. Efter att raceversionen av ALA 50 visas senare i år kommer en gatregistrerad version att börja byggas på beställning. Den datoranimerade bilden är troligtvis ett mellanting mellan race- och gatversionen.

MCA Centenaire som den såg ut under det sista självande året av 80-talet

Läs mer

Ta en titt på MCA:s hemsida