Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159
Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159 har nått vägs ände

Alfa Romeos mellanklassmodell 159 presenterades 2005, och har nu, sex år senare, nått vägs ände. Och det trots att efterträdaren, Giulia, inte dyker upp förrän tidigast hösten 2013.

Året var 2005 och i Alfa Romeos monter på bilsalongen i Genève stod något så ovanligt som en helt ny mellanklassmodell från det italienska märket. Namnet var 159 och modellen skulle ersätta den framgångsrika Alfa Romeo 156 som hade tillverkats sedan 1997. Men trots att bilen hade smäckra linjer, tilltalande interiör och en plattform som hade samutvecklats med General Motors skulle framgångarna utebli. Modellserien, som även inkluderat kombimodellen Sportwagon (presenterad ett år senare), nådde bara en bråkdel av de drygt 600 000 exemplar som föregångaren lyckades med.

Efter en sex år lång produktionsperiod går alltså Alfa 159 nu i graven. Anledningarna är främst att produktionskapaciteten i Fiats fabrik i Pomigliano d'Arco behövs för att producera nyansiktslyfta Fiat Panda, som just nu visas på bilsalongen i Frankfurt. Produktionslinan avstannade redan i slutet av augusti, och nu börjar också lagerbilarna hos Alfa Romeo ta slut och inom en snar framtid finns inte modellen med på nyprislistorna längre.

Alfa Romeo 159 skiljde sig på flera plan från föregångaren 156, modellen var större och mer anpassad för den amerikanska marknaden, även om det aldrig blev av att återlansera Alfa Romeo på andra sidan Atlanten. Prisstrategin var att lägga sig närmare de tyska premiumvagnarna Audi, BMW och Mercedes, något som med facit på hand kanske inte riktigt föll så väl ut. Största marknaden blev under hela tillverkningsperioden också just den italienska hemmamarknaden.

Någon ersättare till 159 existerar inte heller ännu. Planerna på en efterträdare finns, men har skjutits fram flera gånger. De senaste buden på när nya modellen, som kommer att heta Giulia, kan se dagens ljus gör gällande att bilen ska finnas på marknaden inte förrän tidigast om två år, hösten 2013. Tills dess får Alfa Romeo-handlarna nöja sig med att ha småbilen MiTo och golfklassaren Giulietta i sina nybilshallar.

Anser du dig vara något av en Alfisti kan du förmodligen inte motstå att titta igenom bilderna i de båda bildgallerierna nedan. 35 bilder med Alfa Romeo 159 (övre galleriet) och 40 bilder med Alfa Romeo Sportwagon (undre galleriet). Som en bonus har vi även klistrat in den drygt fem år gamla promotionvideon här nedan.

https://youtu.be/b6mcLd89VMY?width=575&height=353