Alfa Romeo 4C

Alfa Romeo 4C blir klar i förtid

Alfa Romeos kommande lilla sportcoupé 4C ser ut att bli färdig tidigare än vad som hittills sagts. Redan nästa sommar kan vi få se den färdiga bilen som då bjuder på 900 kilo och 300 hästkrafter.

Den visades upp som konceptbil på Genèvesalongen våren 2011 – Alfa Romeo 4C.Då bestod den av stora delar kolfiber och vägde in på endast 850 kilo. Efter salongsdebuten har det varit mycket snack om bilen och när den ska gå i produktion. I förra månaden fick 4C ytterligare lite tid i rampljuset när den ställdes ut på Concorso d’Eleganza Villa d’Este i Italien. Där vann den publikens hjärtan och vann just publikpriset. Många vill så klart se bilen i produktion och dagens information som kommer från Autocar på de brittiska öarna får förmodligen de flesta att dra på smilbanden lite extra en grå måndag som denna.

 Autocar berättar att deras källa inom Fiat-koncernen sats att utvecklingen av produktionsversionen går bättre än enligt planerna. Tanken var först att ställa ut den färdiga bilen på Detroitsalongen 2014 (Alfa Romeo ska snart lanseras i USA) men vi kommer förmodligen redan att få se den om ett år, det vill säga i samband med nästa sommar.

 När Alfa Romeo 4C presenteras i sin slutgiltiga form har den sannolikt en 1,75 liter stor turboladdad bensinmotor som ger 300 hästkrafter. Effekten är högre än tidigare nämnt och det sägs bero på att bilen blir aningen tyngre än konceptbilen, cirka 900 kilo. Detta eftersom stora delar kolfiber, som är ett dyrt material, byts ut mot kompositer och aluminium.

 Räkna med en sprinttid 0-100 km/h på mellan 4,5 och 5,0 sekunder och en toppfart begränsad till 250 km/h.

 Autocars källa avslöjade också att utvecklingen av Alfa Romeo 159-ersättaren Giulia går helt enligt planerna. Vi kan förvänta oss att se Giulia tidigast hösten 2013, alltså eventuellt på Frankfurtsalongen. 159 gick ur produktion hösten 2011.