Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110301-alfa-romeo-4c110301-alfa-romeo-4c110301-alfa-romeo-4c
110301-alfa-romeo-4c

Alfa Romeo 4C – i produktion nästa år

Fiat-chefen Sergio Marchionne har hittills fattat en del beslut som går på kant med många italienska bilälskare. Men nu har han gjort något som verkar vara helt rätt. Redan nästa år är det säljstart för lilla, endast 850 kilo tunga kolfibersportbilen 4C.

Alfa Romeo 8C Competizione och 8C Spider må vara vackra men några ultimata körmaskiner har de inte visat sig vara. Samma sak har gällt för flera av Alfa Romeos senaste modeller – ofta väldigt kompetenta men sällan med körglädjen på topp. Nu vill Alfa ändra på detta. I Genève visas just nu en konceptbil som är precis så som en Alfa Romeo, och i synnerhet en sportbil ska vara.

En av Genèvesalongens mest charmiga och lockande bilar är förmodligen lilla Alfa Romeo 4C. Redan på förhand hade det viskats om att Alfa Romeo skulle visa ett litet sportbilskoncept i Genève men ingen verkade veta riktigt hur det skulle bli. Namnet 4C anspelar på motorbestyckningen som är en fyrcylindrig bensinmotor på 1 750 cc som ska ge drygt 200 hästkrafter. Kanske blir det så mycket som 232 hästkrafter, lika mycket som samma motor ger i Giulietta QV, vilket bör ge den 850 kilo lätta 4C hisnande prestanda. Alfa vill inte säga exakt hur stark motorn är men uppger att vikt/effek-förhållandet är 4 kg/hk. Alfa-folket berättar att den lilla sportbilen ska ta sig från 0 till 100 km/h på under 5 sekunder och nå en toppfart på 250 km/h.

Motorn är självklart monterad i mitten och skickar sin kraft till bakhjulen. Växellådan är samma TCT-dubbelkopplingslåda som nyligen introducerades i MiTo. Viktfördelningen är sportvangsmässiga 40 procent fram och 60 procent bak. Inför Genèvesalongen ryktades det att Alfa Romeo hade fått tillgång till chassi och komponenter från KTM X-Bow. Hur det står till exakt med den saken är fortfarande aningen oklart. Alfa Romeo säger inte rätt ut att delarna kommer från österrikiska KTM, bara att 4C-karossen byggs helt och hållet i kolfiber och att chassit delvis är konstruerat i aluminium.

Allra bäst med Alfa Romeo 4C är kanske att den inte bara är något verklighetsfrånvänt koncept utan planer på produktion. Alfa Romeo låter meddela att försäljningen ska börja redan nästa år.

Läs mer

Provkörning