Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alfa Romeo 4C Nemesis med 484 hästar

Alfa Romeos kanske roligaste kärra, 4C, har tack vare en tysk trimfirma sett en rejäl effektökning. Detta är Alfa Romeo 4C Nemesis med mer än dubbelt så mycket effekt än vad originalet erbjuder.

Någon Alfa Romeo 4C Quadrifoglio kommer vi tyvärr aldrig att få se. Det gör kanske inte så mycket ändå, italienarnas lilla mittmotorpärla med 1,75-litersmaskin på 240 hästkrafter kommer man rätt långt på. 0-100 km/h på 4,5 sekunder och 258 km/h i toppfart är inte alls fy skam, speciellt inte i en bil på under fyra meter.

Men vill man ändå ha mer än så behöver man inte sätta sin tillit till italienarna, titta åt Tyskland i stället. Trimfirman Pogea Racing har nämligen tagit fram ett uppgraderingskit till 4C som förvandlar den till 4C Nemesis.

Tyskarna har borrat upp maskinen till 1,95 liter och med bland annat förbättrad turboladdning, grövre insug, nya vevstakar, uppdaterade cylinderhuvuden och ny mappning har man lyckats få upp effekten till hela 484 hästkrafter. Det är bra mycket bättre än samma firmas 4C Centurion som bjuder på 293 hästkrafter i steg ett och 313 i steg två.

Med mer än dubbelt så hög effekt jämfört med originalbilen och med 535 newtonmeter (350 Nm original) rör sig den lätta kärran oerhört kvickt (4C i standardutförande har en torrvikt på 895 kilo). 0-100 km/h går på 3,6 sekunder, nio tiondelar snabbare än standard, och toppfarten är 308 km/h, femtio upp jämfört med en orörd 4C.

Det mest på bilen är utbytt eller uppgraderat till det vassare. Växellådan har omarbetats, avgassystemet har bytts ut (till ett med kolfiberändrör), fälgarna har ersatts med nya doningar som mäter 18 tum fram och 19 tum bak (något som Alfa erbjuder som tillval till 4C) och flera aerodynamiska detaljer har tagit plats. Även insidan är snyggt omarbetad med extra mycket läder och Alcantara.

Något pris känner vi inte till, däremot att fem exemplar ska byggas och att ett redan verkar vara sålt. Så varför sitter du här och läser? Skynda dig så att övriga fyra inte försvinner framför näsan på dig.