Alfa Romeo 4C Foto: MAXSAROTTO

Alfa Romeo 4C officiell – liten och oemotståndlig

Trots att den är kortare än fyra meter utstrålar den attityd och självsäkerhet som bara betydligt större bilar mäktar med. Alfa Romeo 4C har nu gjort entré – en lättviktare på knappt 900 kilo och 240 hästkrafter.

På Genèvesalongen finns det många sportbilar som glänser ikapp bland nyfikna ögon och blixtrande kameror. Men där är en som sticker ut på ett alldeles särskilt sätt. Medan merparten av sportbilarna är stora finns det en som är liten, väldigt liten – Alfa Romeo 4C heter den. Med sina 3,99 meter från front till akter är den minst en halvmeter kortare än andra namnkunniga i sportbilsgenren.

 3,99 meter är storleksmässigt i klass med Volkswagen Polo. På höjden mäter nya sport-Alfan 1,18 meter och på bredden två meter jämnt. Axelavståndet är 2,38 meter vilket ger oss en bil med korta överhäng. Minst lika intressant som formatet är vikten. Enligt Alfa Romeo ligger torrvikten på 895 kilo. Det är otroligt lätt det, många sportbilar i dag väger nästan det dubbla.

 Den låga vikten har gjorts möjlig tack vare lättviktsmaterial i större delen av bilen. Exempelvis är monocoque-chassit gjutet i enbart kolfiber med hjälp av samma teknik som man använder när man gjuter Formel 1-bilarnas chassin. Därför väger konstruktionen endast 65 kilo. Framvagn och bakvagn samt takförstärkningarna är gjorda helt i aluminium.

 Själva karossen är uppbyggd uteslutande med kompositer med hög hållfasthetsgrad och låg densitet. Detta har sparat cirka 20 procent vikt jämfört med om Alfa Romeo skulle ha valt stål till karossen. Dessutom är vridstyvheten hos kompositkarossen betydligt högre än hos en livärdig i aluminium och motsvarar i stället en stålkaross.

 Viktfördelningen hos 4C är 40 procent fram och 60 procent bak.

 Motorn Alfa Romeo 4C är placerad bakom sittbrunnen som utgör en del av monocoque-chassikonstruktionen. 4C är alltså vad man kallar en mittmotorbil.

 Den direktinsprutade och fyrcylindriga motorn som driver bakhjulen har en cylindervolym på endast 1,75 liter men kommer med hjälp av turbo upp i 240 hästkrafter. Inte speciellt mycket med dagens mått mätt men med tanke på bilens vikt behövs inte mer än så. Max vridmoment ligger på 350 newtonmeter varav 80 procent är tillgängligt redan från 1700 r/min. Ett nyutvecklat kontrollsystem ska enligt italienarna helt eliminera turbolagg.

 Motorn är kopplad till Alfas TCT-låda, det vill säga deras dubbelkopplingslåda med torrlameller. Lådan finns redan i andra Alfa-modeller men till 4C har den fått ny programvara samt försetts med launch control. Lådan kan manövreras via paddlar vid ratten.

 Alfa DNA-väljaren, som även den finns till många andra Alfa-modeller, har begåvats med ett extra program kallat Race som passar bäst för bankörning. Övriga körprogram är precis som vanligt Dynamic, Natural och All Weather (därav namnet DNA).

Tvåsitsiga Alfa Romeo 4C behöver inte skämmas för sig när det kommer till prestandan. När de 18 tum stora bakhjulen (19 tum finns också, framhjulen är alltid en tum mindre) får grepp i asfalten sticker bilen iväg 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Toppfarten ligger bortom 250-strecket.

 För att få stopp på bilen har Alfa valt hålborrade och ventilerade skivor runt om med fyrkolvsok från Brembo fram.

 I samband med världspremiären på Genèvesalongen visar Alfa Romeo upp en specialversion vid namn 4C Launch Edition. Endast 1000 exemplar av denna utgåva kommer att tillverkas varav 400 av dessa kommer Europa, Afrika och Mellanöstern tillgodo. 4C Launch Edition kan väljas i antingen Carrera White eller Alfa Red. Dessutom ingår speciella emblem, bakvinge och backspegelhus i kolfiber och lite annat smått och gott samt en avancerad förarkurs i Italien med professionella förare som instruktörer.

 Priset för Alfa Romeo 4C Launch Edition börjar på motsvarande en halv miljon kronor inklusive skatt.

Film med Alfa Romeo 4C

https://youtu.be/ZkF9swhnF-Q?width=565&height=347https://youtu.be/aCkkPeVvfWY?width=565&height=347