Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration Mattias Rabe

Alfa Romeo Giulia Coupé med 650 hästkrafter på gång

Giulia-familjen är enligt uppgift på väg att växa i form av en coupéversion som ska ta sig an tyskarnas motsvarande coupéer. Ett av italienarnas trumfkort i jakten på Audi, BMW och Mercedes är en oerhört effektstark variant.

510 hästkrafter, 0-100 km/h på 3,9 sekunder och toppfart på 307 km/h. Siffrorna skrämmer de flesta, men inte Alfa Romeo som nu uppges ha något ännu vassare på ingång. Enligt Autocar utvecklar den italienska biltillverkaren en coupévariant av deras senaste sedanmodell Giulia, och det hintas om att namnet blir Sprint, även om GTV också nämns i sammanhanget.

Parallellt med coupémodellen sägs Alfa Romeo utveckla en hybriddrivlina i två olika utföranden, en drivlina som sägs baseras på Ferraris HY-KERS-system som finns i LaFerrari. Några 963 hästkrafter kommer Alfa Romeo dock inte att locka ur sin maskin, i stället handlar det om en variant med 355 hästkrafter där 2,0-litersbensinmotorn på 280 hästkrafter utgör grunden samt en variant med hela 650 hästkrafter där basmotorn är 2,9-liters V6:an på 510 hästkrafter som finns i Giulia Quadrifoglio och Stelvio Quadrifoglio.

650-hästarsversionen skulle tämligen lätt, åtminstone effektmässigt, sätta tyskar som Audi RS5 Coupé (helt ny) och Mercedes-AMG C 63 S Coupé (nyligen uppdaterad) på plats. BMW har M4 Coupé i olika utgåvor, men den är på väg bort (M3 läggs ned redan i augusti i år) och kommer så småningom att ersättas med en ny generation som lär blir ganska mycket vassare, men några 650 hästkrafter kommer det inte att handla om.

Utöver de elektrifierade drivlinorna med mycket effekt väntas även mer sansade drivlinor hitta ned under motorhuven på Giulia Coupé, exempelvis 200-hästarsbensinaren som finns i sedanmodellen och kanske även en dieselmotor. 510-hästarsmaskinen från Giulia Quadrifoglio lär också bli ett alternativ.

Giulia Quadrifoglio är på väg att få sin överman, om man får tro på de brittiska uppgifter som denna artikel baseras på. Foto: @ Patrik Lindgren

Utseendemässigt pratas det om att coupémodellen får en annorlunda bakre taklinje för att få till det rätta coupéstuket (något annat vore konstigt), lite annorlunda rumpa och eventuellt också en omgjord front för att särskilja coupén från sedanen. Ett rymligt baksäte spekuleras det också i.

Autocar skriver även att det kan tänkas komma en femdörrarscoupé, eller halvkombiversion om man så vill, av Giulia för att verkligen matcha tyskarnas modellprogram som utgörs av Audi A5 Sportback och BMW 4-serie Gran Coupé. Än så länge har Mercedes inget alternativ i den genren.

Alfa Romeo Giulia Coupé sägs kunna bli presenterad redan mot slutet av 2018 och i så fall är en marknadslansering möjlig under 2019.