Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio lika snabb som Porsche 911 GT2

Runt Nürburgring alltså... 7 minuter och 32 sekunder är en tid som absolut inte skäms för sig. Nytt rekord i klassen till och med. Och det finns på film!

https://youtu.be/OZMB4FRZKsg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Att Alfa Romeo Giulia, 159:ans efterträdare, är snabb i sitt vassaste utförande, det visste vi. Men att Giulia Quadrifoglio, som den så tjusigt heter, är så snabb att den går och konkurrerar ut flertalet potenta sportbilar på Nürburgring, det hade vi knappast kunnat drömma om.

Nu meddelar nämligen den italienska biltillverkaren att Giulia Quadrifoglio har klarat av den knappt 21 kilometer långa Nordslingan på – håll i dig nu – 7 minuter och 32 sekunder.

Det betyder att Alfas nya prestandasedan är lika snabbt runt Nürburgring som en Porsche 911 GT2 med R-däck som rattas av Walter Röhrl. Porschen är visserligen gammal, generationen 997 av årsmodell 2008, men ändå.

Giulias tid är dessutom bättre än de tider som supersportbilar som Lexus LFA (utan Nürburgring-paketet), Ferrari 458 Italia och ett par olika Koenigsegg presterat.

Vid världspremiären för ett år sedan sa Alfa Romeo att modellen hade nått tiden 7 minuter och 39 sekunder. De höll med andra ord inne på en ännu bättre tid, sparade den helt enkelt till nu för att använda den i marknadslanseringen som äger rum just nu. Smart.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio har en 2,9 liter stor V6-motor som i grunden är en Ferrari-maskin. Den levererar 510 hästkrafter och 600 newtonmeter som tillåter accelerationer från noll till 100 km/h på 3,9 sekunder. Toppfarten anges till 307 km/h men det sägs att den kan nå upp till 321 km/h.

Du som vill ha en sedanbil som är snabbast i klassen på Nürburgring, vilket Giulia Quadrifoglio är, får vara beredd att punga upp med 710 000 kronor för ett exemplar.