Alfa Romeo Giulia – samtliga versioner och motorer

Till slut visar Alfa Romeo upp grundversionen av nya mellanklassaren Giulia, här är de versioner som kommer stå för majoriteten av försäljningen.

Visst har vi sett nya Alfa Romeo Giulia tidigare, men bara som värstingversionen Quadrifoglio som konkurrerar med bilar som bland annat BMW M3. Lansering planerades till slutet av 2015, men när deadline närmade sig meddelade Alfa att modellen blivit försenad ytterligare sex månader. Frustrerande för många Alfa-fans som väntat på en ersättare till 159 sedan 2011. Men nu börjar det till slut närma sig marknadsintroduktion och i april öppnar Alfa orderböckerna.

Nu, drygt nio månader efter vi fick se Quadrifoglio-versionen får vi till slut se standardversionerna av modellen, alltså de versioner folk faktiskt köper. Som väntat är grundversionerna aningen mer slätstrukna, men utseendet är ändå på Alfa-vis rätt så unikt jämfört med konkurrenterna.

Instegsversionen är en 2,2-litersdiesel som levererar 150 hästkrafter, samma motor erbjuds även med 180 hästkrafter och båda motorerna kan kombineras med antingen sexväxlad manuell låda eller åttastegad automat. Bensinalternativet är en 2,0-litersmaskin som levererar 200 hästkrafter och 330 newtonmeter, denna erbjuds endast med automatlådan och samtliga motorer driver endast på bakhjulen. Alfa Romeo bekräftar att att Giulia-utbudet kommer att kompletteras med ytterligare motorer framåt årsskiftet, så som bensinare med 250 och 280 hästar, och en till dieselmotor med 210 hästkrafter. Det är även troligt att fyrhjulsdrift kommer att introduceras.

Giulia kommer att erbjudas i tre utrustningsnivåer, Giulia, Super och toppversionen Quadrifoglio. Standardutrustning i grundversionen är bland annat farthållare, tvåzons klimatanläggning, infotainmentsystem med 3,5-tumsskärm, 16-tumsfälgar och säkerhetsutrustning som kollisionsvarnare och filbytesvarnare samt autobroms med fotgängasskydd.

I nuläget är priset ännu inte fastställt, men enligt tidigare uppgifter kommer prestandaversionen Giulia Quadrifoglio att kosta strax under 700 000 kronor.