Alfa Romeo Gloria

Alfa Romeo Gloria – en klassiker för USA och Asien

När en grupp designstudenter fick bestämma hur framtidens Alfa Romeo ska se ut blev konceptbilen Gloria resultatet. Nu ska Gloria ställas ut i Genève och kanske blir den Alfas väg in i USA och Asien.

Om vi européer tycker att Alfa Romeo är ett märke på dekis är det ingenting mot vad amerikanerna och asiaterna kan säga. Alfa Romeo har inte haft någon verksamhet i USA på 20 år och ännu värre är det i Asien märket är så gott som obefintligt. Det vill man förstås ändra på och för att ta reda på hur en framtida Alfa-modell för USA och Asien skulle kunna se ut tog man hjälp av en grupp studenter vid designskolan IED (Istituto Europeo di Design) i Turin.

 Studenterna fick samarbeta med Alfa Romeos designavdelning och resultatet blev konceptbilen Gloria. Målet var att ta fram en konceptbil som skulle kunna säljas globalt och det blev därför en stor sedan. Gloria är 470 centimeter lång, 192 centimeter bred och har en hjulbas på 290 centimeter. När Gloria ställs ut på bilsalongen i Genève (bredvid läckra 4C) om några veckor kommer den sannolikt inte att ha någon drivlina men Alfa tänker sig att en turboladdad V6- eller V8-motor borde passa biltypen.

 Designen är förstås Alfa Romeo-typisk men vi tycker oss kunna se var designstudenterna har hittat sin inspiration. Den svepande fönsterlinjen påminner om Fisker Karma medan de markerade takbågarna som slutar i ytterbackspeglarna närmast är ett hommage till gamla Saab-konceptet Phoenix. Det som ser ut som jättestora blinkers på motorhuven är i själva verket läderremmar som ska föra tankarna till gamla tiders Alfor.