Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Stelvio och Giulia i Nürburgringskrud

Alfa Romeo har rönt stora framgångar på Nürburgring de senaste åren – och det ska uppmärksammas lite extra. Därför kommer nu både suven Stelvio och sedanen Giulia i speciella Nürburgring-versioner. Bilarna får premiär på Genève-salongen.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio innehar rekordet på Nürburgrings nordslinga för suvar. Rekordet sattes så sent som i september förra året och rekordtiden lyder 7 minuter och 51 sekunder. Med det resultatet är Stelvio snabbare än både konkurrenter som (gamla) Porsche Cayenne Turbo S och Range Rover Sport SVR, men även sportbilar som Lamborghini Gallardo.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio i sin tur skrev in sig i historieböckerna i september 2016 då den klockades för 7 minuter och 32 sekunder på samma bana – just då snabbast av alla fyrdörrarssedaner. Rekordtiden har sedan dess slagits av Jaguar vars specialmodell XE SV Project 8 klockades för 7 minuter och 21 sekunder sent förra året.

Men det hindrar inte Alfa Romeo från att hylla både Giulia och Stelvio med varsin specialmodell.

De nya specialversionerna heter kort och gott Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio och Stelvio Quadrifoglio NRING.

Båda bilarna kommer att bära ett speciellt NRING-emblem och antalet fordon är begränsad till 108 exemplar styck. Siffran är faktiskt även den en hyllning i sig. 108 är så många år som Alfa Romeo har funnits.

Övriga detaljer som är utmärkande för Nürbrugring-versionerna är färgen Circuito Grey och sidobackspeglar med hölje i kolfiber. Kolfibret har även spridit sig till emblemet i fronten och till de nedre sidokjolarna.

Giulia Quadrifoglio NRING får dessutom ett tak i kolfiber.

Foto: Alfa Romeo

Invändigt hittar vi tonade rutor, högtalare från Harman Kardon, adaptiv farthållare, Sparco-stolar med röda sömmar, läder- och alcantarainklädd ratt med inslag av kolfiber samt en infotainmentskärm på 8,8 tum. Mattorna från Mopar bär även de röda emblem.

Motorerna i NRING-bilarna är dock de samma som i vanliga Quadrifoglio. Det innebär en V6 på 2,9 liter som levererar 510 hästkrafter och 600 newtonmeter.

Standard för både Giulia och Stelvio NRING är även keramiska bromsar i kolfiber.

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio och Stelvio Quadrifoglio NRING kommer att presenteras på bilmässan i Genève i nästa vecka. Vid sidan om Nürburgringeditionerna kommer det italienska märket även att visa Giulia Veloce Ti, en version som hamnar under värstingen Quadrifoglio med sina 280 hästkrafter och fyrhjulsdrift, den lite lyxigare och komfortfokuserade Giulia Super, samt sportbilen 4C i Competizione och Italia-specialutförande vilket innebär en hel drös av små förändringar både invändigt och utvändigt. Bland annat en hel del kolfiberinslag och avgassystem från Akrapovic.

1,8-litersmotorn på 240 hästkrafter är dock orörd.