080604-alfa-romeo-vin

Alfa Romeo nu på flaska

Nu lanserar Alfa Romeo ett eget vin på Systembolaget. Medan NTF ser risker som försvårar arbetet mot rattfylleri så ser Italienska Bil inte kopplingen mellan vinet och rattfulla bilförare.

Vinproducenten Cantina Scrimaglio har tillsammans med italienska biltillverkaren Alfa Romeo tagit fram ett exklusivt rött vin som går under namnet Scrimaglio Monferrato Rosso Alfa Romeo. Vinet, som tidigare bara funnits tillgängligt på restauranger, går nu att beställa på Systembolaget. Den italienska druvdrycken ska, enligt den svenska distributören, spegla Alfa Romeos kraft, elegans och image.

Alfa Romeos lansering stöter på hård kritik från bland annat Jan Sandberg, vd på NTF.

– Detta riskerar att försvåra arbetet mot rattfylleri. Det ringer ett antal varningsklockor, men Alfa Romeo kanske har en strategi för detta och har goda svar på de risker vi ser. Men min spontana reaktion är att det verkar mindre väl övertänkt, säger han.

Italienska Bil, generalagent för Alfa Romeo och Fiat, ställer sig däremot frågande till vilka problem vinet anses kunna skapa.

– Detta vin har funnits i Italien i flera år så det är ingenting nytt. Detta är godkänt på högsta nivå i Turin. Rattfylleri är ett allvarligt problem men jag ser inte kopplingen. Att det finns ett vin på systembolaget som heter Alfa Romeo tror jag inte orsakar mer rattfylla, säger Torbjörn Lundgren på Italienska Bil.

Vinet skulle egentligen ha lanserats tidigare i Sverige. Uppskjutandet uppstod då Systembolaget först ställde sig tveksamma till kopplingen mellan bilkörning och alkohol.

Vad tror du? Kommer antalet rattfulla på de svenska vägarna att öka på grund av att viner på Systembolaget säljs med olika biltillverkares logotyper på flaskan?

Läs mer om alkoholpåverkan i trafiken