Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MATTIA BARUFFALDI / MATTIA BARUFFALDI

Alfa Romeo satsar på stor USA-modell

Alfa Romeo ska bli Stellantis-gruppens främsta premiummärke, och för det krävs en stor modell som kan tilltala amerikaner och kineser.

Alfa Romeo ska utveckla en ny modell i USA. Den nya bilen ska lanseras år 2027 och medan utvecklingsarbetet till största del ska ske i USA ska bilen även skräddarsys för den kinesiska marknaden.

LÄS MER: Stellantis ger krisande bilmärken tio år att visa sitt värde 

Enligt Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato är en stor USA-modell avgörande för att märket ska nå sin position som Stellantis-gruppens premiummärke. Det är ännu inte bestämt om den nya modellen ska bli en suv, crossover eller sedan, men enligt Imparato kommer den inte att bli en traditionell suv som BMW X5 eller liknande. Att den ska bli större än både Tonale och Stelvio är dock bestämt. För närvarande säljer Alfa Romeo alla sina modeller, det vill säga Giulia och Stelvio på den amerikanska marknaden och de får snart sällskap av Tonale som kommer i hybrid- och laddhybridutförande och därefter av märkets första elbil år 2025.

Det är inte bestämt om bilen ska tillverkas i USA. Enligt Imparato är det ännu för tidigt att bestämma om man behöver en ny fabrik utöver de två nuvarande i Italien.