Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Alfa Romeo Tonale Quadrifoglio – en svår nöt

Alfa Romeos chefer ser gärna en prestandaversion av suven Tonale men vill inte fläcka ner det mytomspunna namnet Quadrifoglio. 

I år firar Alfa Romeo 100 år med Quadrifoglio. En fyrklöver som vi idag hittar på märkets mest effektstinna versioner av modellerna Giulia och Stelvio. Men frågan är om det någonsin kommer att hamna på märkets senaste modell: suven Tonale.

I en intervju med Drive berättar Larry Dominique, chef for Fiat- och Alfa Romeo i Nordamerika, att det inte kommer att ske om inte Tonale kan leva upp till den tuffa uppgiften. De tidigare nämnda modellerna har i Quadrifoglio-utförandet ett effektuttag på över 500 hästkrafter ur sina V6-motorer. Tonale har i dagsläget som mest 280 hästkrafter i sammanlagd systemeffekt som laddhybrid. Men man är inte främmande för att utmana bilar från BMW:s och Mercedes M- och AMG-divisioner.

Fyrklövern på modellen Giulia. Foto: Maxsarotto / Alfa Romeo

– Jag och Jean-Philippe Imparato (Alfa Romeos vd) är öppna för det men bara om vi kan nå rätt nivå av prestanda, säger Larry Dominique i intervjun.

– Bilens plattform och drivlinor var klara innan vi båda fick våra roller så vi studerar nu vad vi kan göra med Tonale men har inte funnit något som vi är nöjda med, berättar Larry Dominique vidare.

Alfa Romeo brukar erbjuda bilmodeller i olika utföranden, som exempelvis Veloce, men Quadrifoglio står över allt det där.

– Jag vill inte att det blir en posör. Jag vill inte fläcka ner namnet Quadrifoglio. Jag vill att den ska vara äkta, säger Larry Dominique.

Studerar vi testet i Teknikens Värld nummer 3/2023 så ser det ut att Alfa Romeos ingenjörer har en tuff uppgift framför sig. Såväl styrning, motor som växellåda ogillades av testlaget som var mest imponerade av bilens baksäte.