100427-zagato-tz3

Alfa Romeo TZ3 Corsa i all sin prakt

Vi fick se en fantasieggande bild redan härom veckan men nu är Alfa Romeo TZ3 Corsa äntligen avtäckt. Platsen var Concorso d'Eleganza i Italien och tidpunkten var den gångna helgen. Vi som inte var där kan titta på bilderna och njuta.

 I förra veckan släppte italienska karossbyggarna Zagato en bild på en mystisk konceptbil. Nu är bilen inte lika mystisk längre, men den är desto mer lockande. Zagatos senaste konceptbil är en vidareutveckling av Alfa Romeo 8C och de har gett den namnet TZ3 Corsa. Alfa Romeo TZ3 Corsa är byggd på uppdrag av den tyske Zagato-entusiasten Martin Kapp vars samling sedan tidigare innefattar bilar såsom SZ Coda Tonda, SZ Coda Tronca, TZ och TZ2, Junior Z och S.Z. Kapps och Zagatos avsikt med den nya bilen är att uppmärksamma 90-årsjubileet för samarbetet mellan Alfa Romeo och Zagato. 

TZ3 Corsa är som synes löst baserad på Alfa 8C. Aluminiumkarossen är handknackad och hela bygget väger endast 850 kilo. Under aluminiumkarossen finns ett rörramschassi till stora delar byggt i kolfiber. Under motorhuven, strax bakom framaxeln, sitter en V8 på 4,2 liter och 420 hästkrafter kopplad till en sexstegad sekventiell låda. Zagato understryker noga att TZ3 Corsa inte bara är en utställningsbil utan byggd för att först och främst köras på bana. Om det vittnar inte minst torrsumpssmörjningen och Öhlins-fjädringen. 0-100 km/h är avklarat på 3,5 sekunder och toppfarten är nådd någonstans bortom 300-strecket.

Läs mer