Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080701-alfa-romeo-mito
080701-alfa-romeo-mito
080701-alfa-romeo-mito
080701-alfa-romeo-mito

Alfa Romeos nya MiTo provkörd

De norditalienska storstäderna Milano och Turin har delat med sig de första bokstäverna till Alfa Romeos nya småbil MiTo. Snygg italiensk design ska sälja den nya läckra italienska pralinen som går att beställa i otaliga personliga designstilar.

Äntligen! Alfistis* i hela världen har länge väntat på en riktig småbil från Alfa Romeo. Ända sedan Alfasuds dagar (slutade tillverkas 1983) har det inte funnits något riktigt småbilsalternativ. Nya Alfa Romeo MiTo kompletterar det nuvarande modellprogrammet nedåt. Ersättaren till den större 147 kommer nästa år, och får då teknik delvis från Fiat Bravo.

Namnet MiTo sammanfattar Alfa Romeos respektive Fiats hemstäder Milano och Turin. Namnleken fortsätter eftersom ”mito” betyder myt på italienska och engelskans ”me too” knyter an till bilens personlighet. Kärt barn brukar ju ha många namn…

MiTo baseras på koncernkollegan Fiat Grande Punto, men MiTo hämtar sitt utseende från GT-bilen 8C Competizione. Linjespelet fungerar mycket bra, i verkligheten stämmer MiTo bättre än på bild, där tar det främre överhänget och den övertydliga fronten över helhetsintrycket. Aktern prioriterar form för funktion. Bagage och baksäte är mindre än i Grande Punto, men i ärlighetens namn lär får MiTo-köpare bry sig om det.

Kundgruppen är i första hand unga, men även seniorer lär attraheras av Alfas nya småbil. 

– Huvudkonkurrenten till MiTo är definitivt Mini. Den italienska stilen genomsyrar Alfa MiTo totalt, direktrapporterar Hans från provkörningen i Milanotrakten och på klassiska Monzabanan.

Rapp styrning och trevliga motorer i sann Alfa-anda, men vi saknar något miljöalternativ och dubbelkopplingsväxellåda. Det sistnämnda är på gång, men för att MiTo ska kunna slå kommersiellt på större marknader (på hemmamarknaden lär den bli en säljsuccé) krävs ett smart miljöbilsalternativ. En snål och snabb turbodiesel är ett definitivt krav. Eller ännu hellre ett smart plug-in-alternativ. I nuläget är det 1,4-liters bensinturbo på 155 hästkrafter samt 120 hästkrafter JTD-diesel på 1,6 liter som gäller. Men redan nästa år kommer MiTo GTA med motor på 1 750 kubik med 230 hästkrafter!

För den som önskar sig en av marknadens tuffaste småbilar är MiTo som handen i handsken. Tillräckligt bekväm för långresa, pigg och lätthanterlig erbjuder Alfas nya minsting mycket av det goda. Och för den som vill utveckla sin stil ännu mer erbjuds MiTo i regnbågens alla färger, stilen går alltså att bygga på ytterligare. Baksidan är att godiset kostar pengar – i Sverige lär billigaste Alfa Romeo MiTo kosta cirka 180 000 kronor.

* ”alfisti”, italienska för Alfa Romeo-fans

Läs mer