Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100910-alfa romeo framtid
100910-alfa romeo framtid
100910-alfa romeo framtid
100910-alfa romeo framtid

Alfa Romeos produktplan till 2014 avslöjad

En liten, men väldigt intressant, skärmdump har smugit sig ut på Internet. Den visar italienska Alfa Romeos olika modellanseringar från i dag och fyra år framöver.

Alfa Romeo har mycket på gång och här får vi, om dokumentet verkligen är äkta, en insyn i vad som komma skall från den italienska biltillverkaren.

Dokumentet talar för sig själv, men vi kör en snabb genomgång för säkerhets skull och börjar uppifrån och ger ned, med andra ord i storleksordning.

Överst hittar vi lilla MiTo som redan är lanserad. Denna finns endast i tredörrarsutförande men sänker vi blinken en aning ser vi att en femdörrarsversion är på gång, men inte förrän 2013. Redan från början får den ta del av de uppdateringar (facelift av något slag) som tredörrarsversionen genomgår ett år tidigare, det vill säga 2012. Denna femdörrarsvariant av MiTo ska även lanseras i Nordamerika (NAFTA), dock inte under Chrysler-flagg.

Nästa modell vi ser är 147 som redan har utgått. Denna ersätts av lilla tuffa Giulietta som presenterades i våras och som Teknikens Värld redan provkört. Under 2014 ska Giulietta uppdateras och samtidigt lanseras i Nordamerika.

Tittar vi till de lite större mellanklassmodellerna i mitten av dokumentet ser vi att GT-modellen, som fortfarande säljs i vissa länder, har slutat att produceras. Dagens Alfa Romeo 159 – ”storsäljaren” – kommer att hänga med till 2012 års slut. Bara månader innan kommer avlösaren att presenteras, nämligen Giulia. En klassisk Alfa-beteckning. Giulia kommer med både sedan- och kombikaross och verkar lanseras samtidigt. De båda är ämnade även för den nordamerikanska marknaden, dock inte under Chrysler-flagg här heller.

De lite tuffare Alfa-modellerna Brera och Spider hänger med i ett halvår till ungefär. Någon gång 2011 tas de ur produktion. Som vi ser planerar man ingen ny Brera, försäljningen av den har ju inte gått helt bra. Däremot kommer det en ny generation Spider men det är först 2013. Det ser alltså ut att bli en lucka på två år mellan de båda generationerna. Denna nya Spider ska också ta steget över till Nordamerika och det verkar som att det inte är bestämt om det ska vara under Fiat-gruppens eller Chrysler-gruppens beskydd.

Alfa Romeo och suvar är inte direkt något man förknippar med varandra, men det ska bli ändring på det. Någon gång 2012 ska de presentera en lite mindre suv som samtidigt ska prova på den nordamerikanska marknaden. En större suv är också inplanerad men det är inte förrän om fyra år, alltså 2014. Även denna är tänkt att gå till Nordamerika. De båda suvarna kommer att lyda under Chrysler-flagg i Staterna.

Då återstår det bara att se hur exakt denna kalender är. En sak är i alla fall säker – Alfa Romeo är på gång och en modelloffensiv av detta slag har vi knappast sett från en Turin-baserade tillverkaren tidigare.