Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alfas crossover kommer 2016 – med 500 hästar

Enligt nya uppgifter kommer Alfa Romeo att lansera sin första riktiga crossovermodell under år 2016. Och inte bara det, en andra större suv är också planerad.

Det är elva år sedan nu, som Alfa Romeo visade en crossovermodell, Kamal, som konceptbil på bilsalongen i Genève. Först nu verkar det dock som att en dylik modell kan komma att bli aktuell. Enligt uppgifter som framkommit bland annat genom brittiska branschtidningen AutoExpress ska en crossover från Alfa vara schemalagd för lansering till år 2016.

Modellen, som kan komma att kallas Giulietta Cross, ska enligt uppgifterna få ungefär samma storlek som BMW X3 och ha motorer ur en helt ny linje av fyr- och sexcylindriga alternativ. Toppversionen på bensinsidan ska ha hela 500 hästkrafter, och även dieselalternativ på 350 hästkrafter ska finnas. Kanske kan dessa toppmodeller få hjälp av koncernsyskonet Ferrari under utvecklingsarbetet.

I svallvågorna av den nya crossovern ska det även finnas planer för en större suv-modell, och enligt uppgifterna ska båda modellerna få bakhjulsdrift med fyrhjulsdrift som alternativ, liksom jämn 50:50-viktfördelning. Först ut av nya Alfa-modeller är dock den senkomna 159-efterträdaren, tillika BMW 3-serieutmanaren, Giulia som lanseras nästa år. Produktionen för denna förbereds just nu i den fabrik som i dag tillverkar Lancia Delta och Fiat Bravo. Därefter ska förhoppningsvis även en BMW 5-serie-utmanare, en efterträdare till 166, komma.

Lyckas planen för Alfa är det positivt även för Lancia, ty i sådana fall kan även det märket, Fiats andra sorgebarn, ha en återlansering att vänta.