Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alfas suv är ett årtionde försenad

I dagsläget erbjuder Alfa Romeo endast två modeller och för att överleva i framtiden måste detta ändras. Först på tur blir en Jeep-baserad Alfa-suv.

Att påstå att Alfa Romeos suv är över tio år försenad kan ses som en överdrift men det var under Genèvesalongen 2003 som konceptbilen Kamal presenterades. Sedan dess har åtskilliga rykten florerat när, eller rättare sagt om, en suv-modell från Alfa Romeo ska bli verklighet. Enligt färska källor inom Fiat är väntan långt ifrån över då Alfa Romeos suv kommer att presenteras tidigast 2015.

Alfa-suven kommer till största del bygga på samma komponenter som kommande generation Jeep Cherokee. De mekaniska delarna hämtas dock från dagens Dodge Dart (finns även omsminkad till Fiat Viaggio) som i sin tur bygger på Alfa Romeo Giulietta, förvirringen är total. Till skillnad från sina ”amerikanska” syskon ska Alfa Romeo-suven byggas i Italien.

Fiats förhoppningar är att kommande modeller som 4C, 159-efterträdaren ”Giulia” och den nya suven ska bidra till en tredubblad omsättning för Alfa Romeo senast 2016. Som ett premiummärke med ett internationellt rykte hoppas Fiat att Alfa ska kunna expandera rejält utanför Europa de kommande åren.

För femtioelfte gången pratas det även om att Alfa Romeo ska återvända till USA. Det kanske skulle behövas då Fiat-chefen Sergio Marchionnes försäljningsmål för 2012 var 400 000 bilar, den verkliga siffran uppgick i stället till drygt 100 000.