Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgtest

Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet är numera världsberömt. Inte minst på grund av då vi 1997 rullade runt med Mercedes A-klass, något som blev en världsnyhet. Mercedes fick bygga om modellen innan lansering.

I älgtestet körs med bilen lastad med maxlast enligt uppgifterna i registreringsbeviset. Vi lastar in så många passagerare som det står i registreringsbeviset och så fyller vi på med sandsäckar i bagaget som vi binder fast med spännband i de ordinarie förankringsöglor som finns i där. Vi har kontroll på hastigheten genom hela manövern med hjälp av GPS.

 Testet går till som följer: en mycket kraftig gir åt vänster så att man byter körfält, därefter någon meter rakt fram för att sedan gira tillbaka till det ursprungliga körfältet. Rattrörelsen är mycket snabb och vi behåller gaspådraget konstant och låter bilens antisladdsystem ta hand om all hastighetssänkning.

 Det är tre saker vi framförallt kontrollerar:

Styrningen. Hur hinner styrservon med. När man snabbt styr tillbaka så låser en del styrservon för att oljan inte hinner undan. Det senaste vi märkt är styrservon som är urkopplade för att spara bränsle när man kör rakt fram. Vid en plötslig kraftig rattrörelse så är ratten stum för ett ögonblick innan styrservon kommit igång.

Klarar bilen maxlast i den här manövern? Börjar bilen studsa och hoppa i sidled beror det ofta på att den är överlastad. Vi plockar då ur 100 kilo och provar igen och fortsätter att plocka ur vikt tills bilen uppför sig på ett korrekt sätt.

Hur arbetar antisladdsystemet? Antisladdsystem (ESP) är kalibrerade i stort sett på två olika sätt. Antingen jobbar antisladdsystemet med att får ner farten så mycket som möjligt för att manövern ska fungera eller också hjälper systemet till med att styra bilen utan att sänka farten nämnvärt.

 Eftersom det sitter fullt med folk i baksätet får vi också en uppfattning om hur rymligt det är.

Här nedan kan du på film se hur ett älgtest går till och ser ut. Just detta älgtest är filmat under Bilfestivalen Teknikens Värld LIVE 2011 där besökare fick åka med i bilen för att känna på älgtestet i sig, men också för att känna på skillnaden att göra en undanmanöver med antisladdsystemet påslaget och avslaget.

https://youtu.be/_Cvly9_8bIU?width=575&height=353