Alkobom på försök igen – när blir den verklighet i alla hamnar?
Försöken med alkobommar i Sveriges hamnar fortsätter. Nu är turen kommen till Frihamnen i Stockholm där sex bommar tas i drift i morgon. Dessa ska stoppa påverkade förare som kör av färjorna.
Bland fordonen (drygt 8 200 stycken) som varje dag rullar ut från svenska färjeterminaler ut på svenska vägnätet är det omkring dubbelt så vanligt med rattfylleri än jämfört med den befintliga trafiken. Flera olyckor har inträffat på grund av påverkade förare och chaufförer, exempelvis den i oktober 2004 där en ungersk lastbilschaufför på E65:an mellan Malmö och Ystad körde rattfull i motsatt körriktning. Han krockade med två bilar. I ena bilen omkom en kvinna, i den andra en tvåbarnsfamilj.
Knappt två år senare, i juli 2006, invigdes Sveriges första alkobom vid ett färjeläge. Den placerades i Trelleborgs hamn. Så sent som förra hösten invigdes även alkobom i Göteborgs hamn, på försök. Göteborgsförsöket föll väl ut och nu är turen kommen till Frihamnen i Stockholm.
I morgon, 10 september, tas sex bommar i drift i Frihamnen, fyra för lätta fordon och två för tunga.
Alla förare som kör av färjorna i Frihamnen får blåsa i ett mätinstrument. Är utandningsprovet negativt öppnas bommen. Visar det sig innehålla alkohol tillkallas personal från polisen, tullen eller kustbevakningen. Därefter görs ett så kallat sållningsprov. Om även detta visar sig vara positivt inleds en förundersökning om rattfylleri och ärendet hanteras efter vanliga rutiner.
– Detta kan bli en besparing för oss eftersom poliser inte behöver utföra kontrollerna. Vi spar därmed polisresurser samtidigt som vi kontrollerar samtliga fordon på mycket kort tid, säger Marcus Rostedt, sektionschef för trafiksektionen i City.
Försöket med alkobom i Frihamnen i Stockholm ska pågå till och med årsskiftet. Därefter ska MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund som leder projektet i samarbete med polisen, tullen och kustbevakningen, utvärdera om alkobommar bör införas i alla större hamnar längs Sveriges kust.
Då kvarstår en fråga. Vad är det som drar ut på tiden? Det talas positivt om alkobommar och att försöken hittills har slagit väl ut. Tack vare ny teknik bromsas trafikflödet i färjeterminalerna inte upp och vid över 7 000 kontroller i Göteborg förra hösten lagfördes tio förare för rattfylleri. När blir alkobommarna verklighet i alla större hamnar? Det är åtta år sedan första bommen invigdes och det pågår fortfarande försök.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se