Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090327-alkolås-2010
090327-alkolås-2010
090327-alkolås-2010
090327-alkolås-2010 Foto: Karin Paulsson

Alkolås för rattfylledömda

Personer som har dömts för rattfylleri eller misstänks vara alkoholister ska tvingas att ha alkolås i bilen. Enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson vore det ett effektivt sätt att minska rattonykterheten i trafiken. En ny lag kan träda i kraft i början av nästa år.

 Infrastrukturminister Åsa Torstensson har bestämt sig för att rattonykterheten på de svenska vägarna ska minska. Hon lägger nu fram ett lagförslag som innebär att det ska bli ett tvång för dömda rattfyllerister och misstänkta alkoholister att ha alkolås i sina bilar. Torstensson arbetar för att lagen ska träda i kraft i januari 2010.

– Vi vet att en tredjedel av dömda rattfyllerister är återfallsrattfyllerister. Därför är arbetet med alkolås riktat till de som är rattonykterhetsdömda. Det är ett snabbt och effektivt sätt att minska rattonykterheten i trafiken, säger Åsa Torstensson om förslaget, till TV4-Nyheterna.

Enligt den föreslagna lagen ska de som har dömts för rattfylleri tvingas ha alkolås i upp till två år. Efter den tiden måste personen ansöka om ett nytt körkort utan villkoret att de ska ha alkolås. Torstensson har tidigare ställt sig positiv till användandet av alkolås men i det nya lagförslaget går hon längre än väntat. Läkare ska nämligen, vid minsta misstanke om alkoholism, tvinga en patient till alkolås. Kostnaden för att installera och använda alkolås uppskattas till cirka 60 000 kronor. Då ingår även regelbundna läkarkontroller och kontrollering av låset. Staten ska hjälpa till och subventionera verksamheten, men personen som dömts att ha alkolås ska själv stå för större delen av kostnaderna.

– Det kostar naturligtvis väldigt mycket för hälso- och sjukvården och de som blir drabbade i trafiken och därför är samhället intresserat av att vara en medfinansiär, säger Åsa Torstensson till TV4-Nyheterna.

Läs mer