Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081013-alkolås-utredning
081013-alkolås-utredning
081013-alkolås-utredning
081013-alkolås-utredning Foto: unknown

Alkolås obligatoriskt för rattfyllerister

Snart kan det bli obligatoriskt med alkolås för dömda rattfyllerister. Den så kallade Alkolåsutredningen har nu lämnats över till infrastrukturministern. Utredningen föreslår att dömda rattfyllerister ska få köra med alkolås i stället för att få körkortet indraget.

Syftet är att få bort alkoholen från trafiken. Infrastrukturminister Åsa Torstensson tror inte att det kommer att uppfattas som en strafflindring att en dömd rattfyllerist får fortsätta köra bil. Torstensson vill poängtera att det handlar om att få bort alkoholen från trafiken.

I slutet av förra veckan presenterades Alkolåsutredningen. Det blev inget krav på alkolås i alla nya bilar, som en tidigare Alkolåsutredning föreslagit år 2006 och bland andra Socialdemokraterna har propagerat för. En sådan lag måste godkännas av EU eftersom den skulle vara konkurrenshämmande. Däremot föreslår utredningen ett system som innebär att det blir obligatoriskt med alkolås för personer som dömts för rattfylleri. Personer som fått sina körkort indragna ska kunna ansöka om att få villkorade körkort med alkolås.

– Förslaget innebär en klar förbättring av trafiksäkerheten med färre döda och skadade i trafiken. Det har också visat sig att de med missbruksproblem har haft nytta av alkolås i rehabiliteringssyfte. På sikt kommer troligen folkhälsan att förbättras, säger Tom Bjerver, vd på MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund).

I korthet innebär förslaget att det villkorade körkortet ska gälla i två år för den som dömts för grovt rattfylleri, har återfallit inom fem år eller har begått rattfylleri och diagnostiserats som alkohol- eller drogmissbrukare. För övriga blir villkorstiden ett år. Om personen inte vill ansöka ska körkortet dras in under minst lika lång tid som villkorstiden skulle ha varit. Regeringen förväntas under nästa år lägga fram en proposition i frågan.

Åsa Torstensson har tidigare sagt att alkolåsen måste bli mer användarvänliga och enkla. Det ska inte gå att fuska. Därmed hävdar hon att det lika mycket är en fråga om teknik som politik. Det återstår att se hur Alkolåsutredningens förslag ska omsättas till verklighet.

Läs mer