Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alla BMW M-bilar ska vara elektrifierade innan år 2030

Timing är allt. Det menar BMW:s M-chef Frank Van Meel som varken vill vara försent, eller för tidigt, ute med elektrifierade prestandabilar. Innan nästa decennium är över ska alla BMW M-bilar vara elektrifierade.

Att BMW satsar på elektrifiering är ingen hemlighet. Företaget siktar på att mellan 15-25 procent av de bilar man producerar år 2025 ska vara elektrifierade på ett eller annat sätt.

Att även BMW:s prestandaavdelning ingår i märkets elektrifierade planer har vi vetat ett tag, men nu får vi någon form av vink om hur snabbt det kommer att gå.

Enligt Frank Van Meel, BMW:s M-chef, ska alla M-bilar vara elektrifierade innan nästa årtionde är över. Utvecklingen kommer att ske stegvis.

– Den viktiga frågan handlar om timing – när är rätt tidpunkt? Är man försent ute är man försent ute, men är man för tidigt ute finns inte den teknik som behövs, säger Van Meel i en intervju med australiensiska Caradvice.

Van Meel tillägger att han anser dagens elbilsteknik vara ”ganska tung”, kanske framför allt för en motorsportsavdelning som BMW M, där förhållandet mellan vikt och effekt är ”nyckeln".

Viktigast för BMW är att deras M-bilar uppför sig som M-bilar, inte vad de har för typ av drivlina. Van Meel tar BMW M3 som ett exempel som under sin livstid haft både fyr-,sex- och åttacylindriga motorer.

– Utan att gå in för mycket på detaljer, gör vi en elektrifierad M-bil ska den fortfarande kännas som en M-bil, säger Van Meel till Caradvice.