Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alla miljöbilsägare skyldiga betala trängselskatt efter sommaren

Från och med 1 augusti blir alla miljöbilsägare skyldiga att betala trängselskatt i Stockholm då det så kallade miljöbilsundantaget går i graven. 190000 bilar påverkas.

Hittills har ägare till miljöbilar registrerade innan 1 januari 2009 sluppit betala trängselskatt för passager in och ut ur Stockholm. Men från och med 1 augusti 2012 är det slut med det då det så kallade miljöbilsundantaget i lagen om trängselskatt eftersom detta undantag då löper ut.

 Ägare till miljöbilar registrerade efter från och med 1 januari 2009 har inte berörts av undantaget.

 Totalt påverkas ungefär 190000 miljöbilar i Sverige varav 44000 av dessa finns i huvudstaden. Ägarna till dessa kommer de närmaste dagarna att skicka ut ett brev med information om betalningsalternativ, belopp och tider.

 – Undantaget upphör nu att gälla och för oss är det viktigt att berörda fordonsägare får information om hur systemet med trängselskatt fungerar. Vi ser gärna också att de tecknar autogiro. Med autogiro blir skatten betald vid rätt tidpunkt och med rätt belopp, säger Anna Elvkull, direktör för skatte- och avgiftsavdelningen på Transportstyrelsen.

 Fordon med parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan ansöka om befrielse från trängselskatt.

 Även efter 1 augusti kommer bland annat utryckningsfordon, motorcyklar, utlandsregistrerade och diplomatregistrerade fordon att vara befriade från trängselskatt.