Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration Erik Andrén

Alla nya Volvo-modeller fram till 2025

Volvo har mycket på gång, så mycket att det kan krävas en guide för att hålla reda på alla nya S, X och V. Här kommer den fullständiga guiden till alla Volvos modellnyheter under de närmaste åren.

Den tiden då Volvo lanserade modeller med flera års mellanrum är borta. Nu är det snabba puckar som gäller. Volvo XC90 lanserades i sitt nya utförande år 2014 och med sina tre år på nacken är den snart äldst i modellfloran när V40 och 60-serien ersätts med nya generationer nästa år. Den nya modulära plattformsstrategin innebär att man med mindre ansträngning och snävare tidsramar kan ta fram nya modeller i flera olika segment. Därför kommer Volvo-lanseringarna att dugga med jämna mellanrum framöver.

Alldeles nyligen visades helt nya modellen XC40, men det är långt ifrån allt. Såväl den lite större SPA-plattformen som den mindre CMA-plattformen kommer att användas till en hel radda nya modeller. Modelloffensiven får sägas vara imponerande med tanke på hur kort tid Volvo har haft på sig. Kinesiska Geely köpte Volvo från Ford för sju år sedan och sedan dess har man helt på egen hand konstruerat två helt nya plattformsstrategier, flera nya säkerhetssystem och etablerat Polestar som sin nya prestandaavdelning. Mycket har hänt de senaste sju åren, ännu mer kommer att hända framöver!

Foto: Illustration Erik Andrén

XC20

Hur många suvar kan Volvo ha egentligen, räcker det inte med XC90, XC60 och XC40? Varför skulle det göra det? Titta bara på Opel som lyckas klämma in de tre suvarna Crossland X, Mokka X och Grandland X i vad som till synes är snarlika segment. Det är bland suvarna det händer just nu, det är de högbyggda bilarna med terränganpassat utseende som säljer. Oavsett storleksklass. Eftersom XC40 storleksmässigt hamnar i golfklasstorlek finns det plats för ytterligare en suv ett snäpp under. Där kommer XC20 in. Volvos nye utvecklingschef Henrik Green har, något kryptiskt, uttalat sig om att det inte finns några egentliga hinder för Volvo att bygga en bil som XC20 eftersom CMA-plattformen kan krympas. I den här storleksklassen domineras suvutbudet av bilar från mainstreamtillverkare som Nissan, Peugeot, Opel och Renault. Med lilla Q2 har Audi dock doppat sina premiumfötter i segmentet och det ser ut som att Volvo vill göra detsamma. Förutom att ha en lämplig plattform har Volvo även lämpliga motorer. Den nya 1,5-litersmotorn med endast tre cylindrar är kompakt men kan med mycket överladdning ge en bra bit över 150 hästkrafter, fullt tillräckligt för lilla XC20. Mycket tyder på att XC20 ligger i Volvos pipeline, men den ligger långt fram i tiden. XC40, V40 och nya S- och V60 står före i kön, vilket betyder att XC20 kan vara aktuell först om tre till fyra år.

Foto: Illustration Erik Andrén

V40

Precis som 90- och 60-serierna kommer nya 40-serien att inledas med en XC-modell, det vill säga XC40. Men V40 ligger inte långt fram i tiden. XC40 sätts i produktion runt årsskiftet 2017/2018 och kommer ut på vägarna under våren 2018. Det gör att det blir läge för V40-lanseringen under hösten nästa år. Då kommer vi att känna igen mycket från XC40. CMA-plattformen kommer förstås att vara densamma, inredningen med den stora pekskärmen och den något mindre påkostade mittkonsolen likaså, design som ändå påminner mycket om hur det ser ut i 90- och 60-bilarna, dock med ett ett enklare intryck. V40 väntas bli en femdörrarsmodell med Audi A3, BMW 1-serie och Mercedes A-klass som främsta konkurrenter, medan S40 blir sedanvarianten, möjligtvis reserverad för amerikanska och kinesiska marknaden.

XC40

XC40 blir startskottet för Volvos helt nya 40-serie. Premiären ägde inte rum på Frankfurtsalongen i september, helt enkelt eftersom Volvo inte var närvarande där. XC40-avtäckningen skedde i stället i ett separat evenemang i Milano i september och det var inte helt otippat välbevakat – intresset för Volvos senaste modeller har varit stort i hela världen och när det nu är dags för en helt ny 40-serie är intresset inte mindre. XC40 blir först ut på den nya CMA-plattformen som Volvo kommer att dela med Geely och Lynk & Co. Utseendet på Volvos nya XC-modell avslöjades till stor del redan för ett år sedan då konceptbilarna 40.1 och 40.2 visades. Dessa visade ett vassare och mer vågat formspråk än de större modellerna och med en kraftigt uppdragen sidolinje kommer den att sticka ut tydligt som det ungdomliga valet i Volvo-familjen. Instegsalternativet i motorutbudet blir trecylindriga T1 och T2 och när den motorn kombineras med en elmotor och batterier får man laddhybriden T5 Twin Engine som blir toppalternativet. En renodlad elvariant med en räckvidd på cirka 35 mil väntas också.

Foto: Illustration Erik Andrén

S50

Det finns mycket lite konkret känt om Volvo S50. I somras registrerade Volvo modellnamnet S50 och vi tror oss veta varför. Ett S i modellbeteckningen betyder i Volvo-sammanhang att det är en sedan och eftersom S40 och S60 redan är etablerade som regelrätta fyrdörrarssedaner måste S50 vara något annat. Det är med stor sannolikhet en fyrdörrarssedan med mer coupélika former, tänk Audi A5 Sportback. Volvo har slagit in på en linje med mycket tydlig uppdelning av modellutbudet i olika serier – 40, 60 och 90. En 50-serie kan bli ett mellanting mellan 40- och 60-serierna, med coupélika taklinjer och ett sportigare anslag.

Foto: Illustration Erik Andrén

S60 och V60

Spekulationerna om nya S60 och V60 går isär. Vissa tror att ersättarna till dagens modeller kommer att dröja till 2019 eller kanske till och med 2020 och att vi under nästa år kommer att få se ett sista ansiktslyft av de nu sju år gamla modellerna. Det tror inte vi. Volvo har vind i seglen just nu och modellanseringarna kommer att dugga tätt under de närmaste åren. En helt ny generation S60 och V60 kommer under hösten 2018. Faktum är ju att nya 60-serien redan är sjösatt. Helt nya XC60 rullar redan på vägarna och liksom i 90-serien kommer det att skilja förhållandevis lite mellan XC-modellen och de lägre S- och V-modellerna. Den som undrar hur V60 kommer att se ut och fungera kan alltså titta på XC60 och få ett bra hum.

S60 och V60 blir mer än krympta versioner av S90 och V90. Vid lanseringen av XC60 framhöll Volvo att XC60 är en sportigare bil än XC90 och samma förhållande kommer att finns mellan V60 och V90. Modellerna i 60-serien får ett mer atletiskt utseende och körmässigt ska fokus ligga på sport snarare än komfort. Inne i kupén blir det däremot få nyheter, där kommer det att se ut som i XC60 som i sig är väldigt lik 90-bilarna.

Även under motorhuven blir mycket sig likt. Den numera välkända fyrcylindriga motorn blir enda alternativet, i diesel-, bensin- och laddhybridutförande. Motorbeteckningarna kommer som vanligt att lyda D4, D5, T5, T8 och så vidare.

En höjd och extrautrustad Cross Country-version av V60 är mer eller mindre en självklarhet, när den kan vara aktuell för lansering är dock okänt.

XC90

Andra generationen XC90 är inte gammal, men Volvo har redan börjat planera för nästa generation som ska byggas i USA med start 2021. Det bekräftade Volvo för bara en dryg vecka sedan i samband med att de offentliggjorde den kraftfulla satsning man gör på South Carolina-fabriken som även ska bygga nya S60.

Foto: Illustration Erik Andrén

P1800

Med tanke på uppståndelsen som konceptbilen Concept Coupé orsakade när den visades för fyra år sedan vore det dumt av Volvo att inte göra slag i saken. Och nu tyder mycket på att Volvo kommer att sätta Concept Coupé i produktion. Och namnet väntas bli P1800! Som om inte det vore sensationellt nog verkar det som att P1800 kan bli den första modellen att lanseras av Volvos prestandaavdelning Polestar, och då kommer ju bokstaven P i modellbeteckningen väl till pass. Volvo har som bekant knutit Polestar närmare sig och satsar på att etablera Polestar-namnet. I somras tillkännagav Volvo att Polestar ska vara prestandamärket och att fokus ska ligga på utveckling av elektriska högprestandabilar. Vi kan alltså vänta oss att den första – P1800 – blir eldriven. I alla fall delvis. Prestandabilen väntas använda samma typ av Twin Engine-teknik som flertalet andra framtida Volvo-modeller, om än i kraftigt trimmat utförande. Främsta drivkällan blir en drygt 300 hk stark, fyrcylindrig VEA-bensinmotor. Den får stöd av en nästan lika stark elmotor som driver på bakhjulen. Produktionen väntas bli begränsad till ett litet antal bilar och priset… det blir högt. Ryktet säger att den begränsade produktionen kan starta redan nästa år.

P1800 och Concept Coupé

Volvo är vidast känt som tillverkare av praktiska och säkra familjebilar men trots det, eller kanske tack vare, är P1800 en av Volvos mest kända modeller genom tiderna. P1800 sattes i produktion år 1961 och blev en stor framgång i USA där den förutom att sälja bra även fungerade som lockbete. Med en väl utvald plats i skyltfönstret kunde den locka in kunder till Volvo-handlarna som ofta var framgångsrika i sina försök att sälja märkets andra modeller.

Ungefär så fungerade det även när konceptbilen Volvo Concept Coupé visades upp år 2013. Konceptbilen var den första i en serie av tre som visade hur Volvos helt nya designspråk, utan påverkan av tidigare ägaren Ford, skulle se ut. Designchefen Thomas Ingenlath visade sin futuristiska drömbil först och som väntat och önskat drog den uppmärksamhet till sig. När det sedan blev dags för den första helt nya Volvon – XC90 – att lanseras året därpå kunde vi förstå Ingenlaths helhetsplan. På Concept Coupé fanns en mängd designelement som senare överfördes till XC90.

Polestar i framtiden

Volvos ägare Geely håller på att bygga upp en stor koncern som i dagsläget innehåller varumärkena Geely, Volvo, Lynk & Co, Polestar, London Taxi Company, Lotus och Proton. Ja, Geely äger inte bara Volvo utan även London-taxin och Lotus. Och förstås Polestar som framöver ska fungera som Volvos prestandaavdelning, med elektrifierade bilar som fokus. Thomas Ingenlath, nuvarande designchef på Volvo, blir Polestars vd. Volvo köpte Polestar för två år sedan och har satt namnet på effektoptimerade bilar. Framtida Polestar-bilar kommer inte att bära Volvo-loggan. Effektoptimerade Volvo-bilar kommer att kallas Polestar Engineered.

Volvos Twin Engine-teknik

Twin Engine är precis vad det låter som – två motorer. En förbränningsmotor och en elmotor i samma bil. Det är så Volvo har elektrifierat sina bilar hittills och tekniken kommer att användas många år framöver. Volvos första Twin Engine-bil var V60 Plug-in Hybrid som lanserades år 2011. Volvo byggde endast 1 000 exemplar, varav 300 såldes i Sverige till ett högt pris. I denna första Twin Engine-bil kombinerades den gamla hederliga raka dieselfemman på 2,4 liter med en 70 hk stark elmotor som drev på bakaxeln. Dieselmotorn byggdes förstås av Volvo själva men den elektrifierade bakaxeln, kallad Erad, kom från kanadensiska Magna.

XC90 T8 Twin Engine blev först ut i den nya generationen laddbara hybrider från Volvo och eftersom den, till skillnad från V60, bygger på SPA använder den delvis annan teknik. Dieselfemman är utbytt mot Volvos egenutvecklade VEA-bensinmotor med fyra cylindrar på 2,0 liter. Den samarbetar med en ny elektrisk bakaxel som kallas eAxle och kommer från brittiska underleverantören GKN. Studerar man drivlinan i detalj så innehåller den rent tekniskt tre motorer. Mellan bensinmotorn och elmotorn (som köps in från Siemens) finns en 46 hk stark startmotor/generator som hjälper till att överbrygga kraftförlusterna när drivlinan slår om från el till bensin och vice versa. Batteripaketet byggs av LG Chem och är kompakt nog för att kunna stoppas in i bilens kardantunnel. GKN:s eAxle är också kompakt och adderar endast 15 kg. I XC90, S90, V90 och XC60 finns Twin Engine-tekniken endast i T8-utförande, det vill säga i kombination med den starkaste bensinmotorn. Framöver kommer svagare, och billigare alternativ.