Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alliansen lovar laddstolpar och miljöbonusar

I måndags hade Alliansen pressträff i Sundsvall där de berättade att de vill se ett bonus/malus-system som gynnar miljöriktiga bilar medan skitigare diton får betala mer. Samtidigt lovar de satsningar på elbilar och supermiljöbilspremien.

I lördags pratade Moderaternas Anders Borg, som representant för Alliansens alla partier, om högre skatt på mindre snåla bilar och i söndags pratade Miljöpartiets Gustav Fridolin om höjd skatt på bensin. I måndags gjorde Alliansen ett gemensamt uttalade som de formulerade ”Fler miljöbilar – för ett modernt och hållbart Sverige”. Det innebär enligt dem en satsning som ska leda till fler miljöbilar och lägre utsläpp från transportsektorn.

Om drygt två år, 2017, vill Alliansen införa ett bonus/malus-system där miljövänliga bilar får en bonus vid inköpstillfället. Pengarna till denna bonus ska täckas av högre avgifter för bilar som är mindre miljövänliga.

Laddstolpar ingår också i Alliansens vision om ett modernt och hållbart Sverige. 10 000 laddstolpar vill de montera upp över hela landet, något som ska gynna elbilsförsäljningen.

Supermiljöbilspremien, som i dag subventionerar bilar med riktigt låga utsläpp, ska förstärkas och förlängas. De ska pytsa in nya pengar för resterande del av 2014 så att alla som vill köpa miljöbil får ta del av subventionen, men också förlänga premien i ytterligare två år. Då i förstärkt form genom att rena elbilar får 55 000 kronor i supermiljöbilspremie medan laddhybrider får som i dag, 40 000 kronor.

Alliansen vill också ge bättre förutsättningar för förnybara drivmedel genom att fullt ut skattebefria andra generationens biodiesel (HVO) som bland annat tillverkas med hjälp av svenska råvaror. Detta ska leda till mindre utsläpp från transportsektorn.

Drivande bakom dessa förslag är Centerpartiet.