Foto: NTF

Allt färre bilister får blåsa

Under nästa vecka genomför polisen en nationell satsning där fler bilister än normalt ska få göra så kallat utandningsprov. Insatsen är god men sett till trenden senaste åren minskar antalet alkoholkontroller.

Sin vana trogen går polisen ut för att genomföra fler utandningsprov under den så kallade luciaveckan som i år infaller mellan 8 och 14 december. Anledningen är att under luciaveckan sups det till lite extra med många julbord och andra tillställningar där alkohol ofta är en central del.

Polisens insats är god och många av de som ertappas med alkohol i blodet när de sitter bakom ratten får chansen att upptäcka och få hjälp mot det trafikvedervärdiga beteendet. Men hur ser det egentligen ut på årsbasis, gör polisen motsvarande insats under årets övriga 51 veckor?

Tyvärr är svaret nej då de senaste årens statistik över antalet utandningsprov i Sverige visar en sjunkande kurva.

2010 och 2011 genomfördes årligen cirka 2,4 miljoner utandningsprov längs de svenska vägarna. Därefter har antalet sjunkit och förra året gjordes drygt två miljoner utandningsprov.

Som vi kan se i diagrammet nedan följer kurvan för antalet dömda för rattfylleri och grovt rattfylleri samma trend som antalet utandningsprov. Den ena är därmed med största sannolikhet beroende av den andra.