Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilen/verkstaden är inte samma som de som det skrivs om i artikeln.
Bilen/verkstaden är inte samma som de som det skrivs om i artikeln.
Bilen/verkstaden är inte samma som de som det skrivs om i artikeln.
Bilen/verkstaden är inte samma som de som det skrivs om i artikeln. Foto: Glenn Lindberg

Allt fler bilar återkallas

På 1980-talet återkallades årligen en handfull miljoner bilar i USA. Förra året återkallades över 51 miljoner bilar. Har biltillverkarna för bråttom att få ut bilarna på marknaden?

Det går knappt en vecka utan att vi åtminstone har en artikel om någon form av återkallelse från någon biltillverkare. Så var det inte förr och senast i går skrev vi om hur Volvo återkallar 127 000 exemplar ur nya 90-serien.

Men har verkligen antalet återkallelser ökat eller är det bara media som är mer uppmärksamma? Vi får slå ett öga på amerikansk statistik för att få ett svar på den frågan, då man i USA är noggranna med att bokföra fel på bilar, åtgärdsprocesser och återkallelser. Anledningen till att de är så duktiga på det stavas hårda myndigheter och lagar med NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) i spetsen där de har tillstånd att utdöma böter på motsvarande 300 miljoner kronor till biltillverkare som slarvar med kvaliteten som kan äventyra säkerheten. NHTSA vill dessutom att bötesbeloppet inom kort ska höjas till motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Det skulle alltså kunna bli skadligt dyrt för en biltillverkare att slarva med säkerheten i USA. Någon motsvarighet har vi inte i Europa, vilket Volkswagens DSG-växellådsproblem och dieselgate-skandalen är utmärkta exempel på. I förstnämnda fall återkallades bilar med DSG-växellåda och de amerikanska kunderna fick förlängd garanti. De europeiska kunderna fick enbart ny växellådsolja vid nästa servicetillfälle. I det andra fallet, dieselgate, kompenseras de amerikanska kunderna med penningbelopp och/eller återköp medan de europeiska kunderna inte får ett jota.

De flesta återkallelserna sker därför i USA och under fjolåret återkallades drygt 51 miljoner bilar jämfört med 2014 då knappt 51 miljoner bilar togs in för någon form av åtgärd. Från början löd 2014 års siffra knappt 64 miljoner bilar men siffran reviderades efterhand då flera av de återkallade bilarna efter Takata-krockkuddeskandalen hade bokförts dubbelt.

Skruvar vi tillbaka ytterligare ett år, till 2013, ser vi att i USA återkallades det drygt 22 miljoner bilar och under 2012 16,5 miljoner bilar och under 2011 15,5 miljoner bilar.

Cirka 900 återkallelsekampanjer genomfördes under 2015, ungefär 100 fler än under 2014. Tidigare än så var siffran änn lägre med drygt 600 under 2013 och knappt 600 under 2012. Under 1990-talet låg antalet kampanjer runt 200-300 stycken men ökade uppemot nästan 400 under årtiondets sista år.

TT Nyhetsbyrån har under årets bilsalong i Paris frågat runt bland representanter om vad de anser om återkallelser. TT noterade genast att det är ett känsligt ämne och det formella svaret var att kvalitet och säkerhet har hög prioritet. När de svarande garanterades anonymitet ändrades svaret i stället till att ”det aldrig är bra för varumärket med stora och återkommande återkallelser”.

Under 2015 var Honda den biltillverkare som återkallade flest bilar i USA – 13,5 miljoner. Det har de Takatas livsfarliga krockkuddar att tacka för. På andra och tredje plats kom General Motors respektive Toyota.

Den största återkallelsekampanjen i världshistorien drabbade Ford 1981 då de tvingades återkalla 21 miljoner bilar på grund av ett problem med parkeringsläget i växellådor. Det året återkallades totalt drygt 30 miljoner bilar i USA, när det på den tiden normalt låg på några få miljoner årligen.

Vad tror du är den påverkande faktorn till att antalet återkallelser ökar? Är det kanske kundernas större medvetenhet, kanske att biltillverkarna har för bråttom att komma ut med nya produkter på marknaden och inte hinner testa och granska tillräckligt utan överlåter det till kunderna, eller är det kanske något helt annat? Berätta med en kommentar nedan.