Allt fler bilar med höga utsläpp klarar besiktningen
Den svenska bilbesiktningen släpper igenom allt fler bilar med höga utsläpp. Sverige ligger i botten inom EU när det kommer till gränsvärden för utsläpp.
Särskilt i storstadsregioner arbetas det med att höja luftkvaliteten genom att bland annat införa miljözoner på gator med mycket trafik. Något som i nuläget endast visat sig ge en marginell förbättring.
Under 2018 ändrades regelverket för bilbesiktning men till skillnad från många andra länder i EU så sänktes kraven gällande utsläpp för bilar i Sverige. Tidigare jämfördes bilens utsläpp av skadliga partiklar mot ett värde satt av tillverkaren specifikt för den bilmodellen. Men efter förändringen i regelverket mäts utsläppet nu mot ett generellt värde. Något som i de flesta fall är markant högre än tidigare enligt Fordonsbesiktningsbranschens rapport.
Före regeländringen underkändes cirka fem procent av alla bensinbilar per år på grund av utsläppskraven men under förra året var siffran bara 2,5 procent. Gällande dieselbilar ligger andelen under samma period för tre respektive en procent. Det betyder att man under det senaste året har släppt igenom 80 000-90 000 bilar som enligt det tidigare regelverket skulle ha underkänts och åtgärdats.
– Sverige sänkte gränsvärden för nästan alla utsläpp och det gör att vi släpper igenom fler skitiga bilar i dag. Det känns extremt märkligt med tanke på de miljömål vi har i Sverige, säger Tord Fornander, ordförande i Fordonsbesiktningsbranschen, till SVT.
Enligt Trafikverket avlider cirka 3 000 människor per år i förtid till följd av utsläpp från trafiken. En dramatisk siffra sett till antalet omkomna i trafiken varje år som uppgår till cirka 200 personer.
Enligt Fordonsbesiktningsbranschen ligger Sverige nu i botten i EU när det kommer till att ställa miljökrav vid besiktning. Därför vill de nu se en förändring i regelverket där högre krav ställs.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se