Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hjälm är bra när man cyklar.Hjälm är bra när man cyklar.Hjälm är bra när man cyklar.
Hjälm är bra när man cyklar. Foto: Teknikens Värld

Allt fler cyklister skadas i trafiken

På årets trafiksäkerhetsseminarium i Tylösand diskuteras bland annat cyklisterna som skadas allt oftare i trafiken.

Cyklisterna i den svenska trafiken blir bara fler och fler. Det syns inte enbart på vägarna utan tyvärr också i olycksstatistiken. Av alla som skadades allvarligt i trafiken under förra året stod cyklisterna för 45 procent. Året dessförinnan var motsvarande siffra 40 procent.

I 80 procent av fallen rör det sig om singelolyckor. Detta enligt siffror från Transportstyrelsen.

Förklaringarna, utöver själva cykelboomen, till varför antalet allvarliga skador hos cyklisterna ökar är många. Under trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand utanför Halmstad, som äger rum vid den här tiden på varje år, lyftes troliga orsaker upp, exempelvis bristande underhåll av cykelbanor. Dock ses inte cyklisterna som oskyldiga. Cyklisternas beteende i trafiken anses också vara en orsak.

– Folk cyklar för fort och struntar i trafikreglerna när de sätter sig på cykeln, säger Thomas Åsenlöf, cykelpolis i Göteborg med många bötfällningar mot rödljuscykling på sitt (goda) samvete.

Vanligaste åkomman vid olyckor med cyklister är axelskador. Cyklisterna hinner inte ta emot med händer utan landar ofta på axeln. Som komplement till hjälmen diskuterar experterna därför om axelskydd till cyklister.