Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Jedzura / Shutterstock

Allt fler efterlysta bilar försvinner spårlöst

Det blir allt svårare att stjäla bilar.

Ändå efterlyste polisen drygt 6 000 bilar förra året.

Och en större andel av bilarna polisen letar efter återfinns aldrig.

En ståltråd i dörren och tjuvkoppla tändningslåset. Så gick det till förr när en bil stals. Nästa steg var att kopiera signalen från fjärrkontrollen.

Men överlag blir det allt svårare att stjäla en ny och modern bil. Och antalet efterlysta bilar hos polisen har också minskat en aning.

Förra året efterlystes 6 064 personbilar i Sverige, en minskning med 366 bilar jämfört med 2021. Statistiken kommer från Larmtjänst.

Minskningen från 2021 till 2022 är en fortsättning på den trend som inleddes när elektroniskt stödskydd infördes för snart 25 år sedan. 

– Det är i dag mycket svårare att stjäla en bil. Det krävs stor teknisk kompetens alternativt att tjuven kommit över nyckel på något sätt, exempelvis genom inbrott eller rån, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Men även om antalet efterlysta bilar minskar så är det ett stort antal som försvinner spårlöst. Förra året var det 26 procent av de dryga 6 000 bilarna som aldrig återfanns. Det är en ökning av andelen från 24 procent 2021. Antalet bilar som återfinns ligger alltså relativt stabilt vilket gör att andelen ökar år från år.

När Larmtjänst började redovisa hur många bilar som polisen efterlyser var den totala siffran drygt 28 000 bilar. Av dem hittades aldrig nära 3 000 bilar. Det var 2005.

LÄS OCKSÅ: Stulna bilar – hittades i lastbil i Lettland

1 550 bilar försvinner varje år

Sedan dess har antalet bilar som polisen letar efter minskat år för år till 2022 års siffra 6 064 bilar. Men antalet bilar som aldrig återfinns ligger stabilt på cirka 1 500-1 800 bilar per år. Sedan 2018 är det cirka 1 550 bilar som varje år försvinner spårlöst.

Statistiken över vilka bilar som polisen letar efter och vilka bilar som aldrig återfinns motsvarar bilförsäljningen. Det är de vanligaste bilarna som stjäls och också de som aldrig hittas.

Volvo toppar statistiken för 2022 med 1130 efterlysta bilar varav 240 inte har hittats. 

Volvo följs av Volkswagen, Toyota, Audi och BMW. Ett märke som säljer många nya bilar varje år men som inte finns med i tio-i-topp är Kia.