Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Allt fler får böta i trafiken – så mycket får du betala

Trafikföreteelser som leder till böter ökar för varje år, i takt med ökad trafik på vägarna. Polisen har riktade insatser för att upptäcka och förebygga trafikbrott, men de går ändå uppåt. Är det verkligen böter som är bästa metoden för att avskräcka exempelvis fortkörning? Poliskommissarie Erling Andersson är kluven.

Sedan 2016 har polisen arbetat utefter en trafiksäkerhetsstrategi mot kriminella på vägen. Uppdraget går ut på att öka tryggheten och minska brottsligheten och målet är detsamma som i den så kallade Nollvisionen, det vill säga att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Men en viktig faktor är att polisens arbete ska i så stor utsträckning som möjligt grunda sig på forskning och statistik samt evidensbaserade metoder.

Därför satsar man inte på alla typer av brott lika mycket. Brott mot trafik­brottsbalken, exempelvis olovlig körning, smitning och vårdslöshet i ­trafik är för svåra att göra riktade insatser mot. Fortkörning kan man däremot dels förebygga med att sätta lägre hastighetsbegränsningar på lämpliga vägavsnitt, dels agera mot när de sker. Därför genomför polisen hastighets- och nykterhetskontroller.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.