Allt fler hyr ut sin bil privat – storlastare populärast

Fler och fler svenskar registrerar sina bilar på biluthyrningssajter för att dels göra sig en hacka, och dels ge fler tillgång till bil – ett bättre nyttjande av befintliga bilar helt enkelt.

Det går en trend i att som privatperson hyra ut saker och ting till andra privatpersoner. Att hyra ut boende à la Airbnb-konceptet har blivit en stor grej och nu följer bilarna i bostädernas spår.

För en handfull år sedan lanserades den första svenska biluthyrningstjänsten för privatpersoner på nätet i form av Flexidrive. I dag finns det två stora aktörer, dels nämnda Flexidrive, som numera heter SnappCar, och nyetablerade GoMore.

Det går till som så att privatpersoner registrerar sin bil på biluthyrningstjänstens webbplats. Anledningen till att man vill hyra ut bilen kan vara att den sällan används och att man därför vill se en högre nyttjandegrad, och så klart att man kan tjäna pengar på sin bil.

För några hundralappar per dag kan den som är ute efter en bil för några timmar, en dag eller en längre period hyra någon annans bil som står outnyttjad för stunden. Den som söker bil går helt enkelt in på sajten och söker efter en bil som passar in i kalendern och för ändamålet. Det finns allt från småbilar till riktigt rymliga skåpbilar. På SnappCar har omkring 2 000 svenskar registrerat sina bilar, en siffra som ständigt ökar, och GoMore har enligt deras sajt 346 bilar tillgängliga runt om i landet.

Innan en bil kan hyras ut kontrolleras den mot vägtrafikregistret för att se att den är godkänd, det vill säga om den är besiktigad och skattad. Exempelvis SnappCar har avtal med både försäkringsbolag och Transportstyrelsen för att uthyrningen ska gå rätt till både försäkringsmässigt och juridiskt.

Statistik från just SnappCar visar att det är en särskilt rymlig bil som är populärast när det gäller uthyrning mellan privatpersoner. I topp ligger nämligen skåpbilen Mercedes Sprinter. Förmodligen är det många svenska flyttlass som driver upp den i topp.

Tvåa på listan är en familjerymlig svensk bil, nämligen Volvo V70. I övrigt domineras topplistan av mindre bilar från Polo- till Golf-storlek.

Foto: press photo, do not use for advertising purposes

De, mellan privatpersoner, tio mest uthyrda bilmodellerna:

1. Mercedes Sprinter

2. Volvo V70

3. Ford Focus

4. Volvo V40

5. Fiat Grande Punto

6. Peugeot 206

7. Volkswagen Golf

8. Saab 9-5

9. Volkswagen Passat

10. Fiat Ducato