Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt fler köper dieselbilar

Under september månad var andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna den högsta någonsin för en enskild månad.

Under september registrerades 23 806 nya personbilar, vilket är en minskning med 2,7 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-september har registreringarna ökat med 4,6 procent.

Registreringarna av miljöbilar uppgick till 4 242 under september, en ökning med 34 procent jämfört med september förra året. Miljöbilsandelen i september var 17,8 procent vilket kan jämföras med 12,9 procent september förra året. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 16,1 procent jämfört med 12,9 procent samma period förra året.

Andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna var 34,7 procent i september vilket är den högsta noteringen någonsin för en enskild månad. September förra året var dieselandelen 19,8 procent. Hittills i år ligger dieselandelen på 30,6 procent jämfört med 17,6 procent samma period förra året. Dieselandelen i Sverige ligger väsentligt under europasnittet där varannan ny bil är en diesel.

Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 g/km ökade under september med 67 procent. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 57 procent. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 12,0 procent i september i år jämfört med 7,5 procent september förra året.

- Dieselbilar släpper ut 20 procentmindre koldioxid per mil än en jämförbar bensinbil och en ökad andel dieselbilar är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen från trafiken. BIL Sweden noterar därför med besvikelse att den nyligen presenterade budgetpropositionen inte innehåller några positiva nyheter för att öka dieselandelen i Sverige när partikelfilter-rabatten försvinner vid årsskiftet, säger Bertil Moldén.