Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Transportstyrelsen, Mattias Rabe

Allt fler körkort återkallas av medicinska skäl

Antalet körkort som återkallas av medicinska skäl blir allt fler, med en klart märkbar ökning under de senaste fem åren.

Sveriges Radio P4 Västernorrland rapporterar att antalet körkort som dras in av medicinska skäl ökar i Sverige. Under första halvåret 2023 ska 3 052 körkort ha återkallats av sådana skäl, vilket är en ökning med 13 procent sedan 2019. Det handlar om 350 stycken fler återkallade körkort och de vanligaste skälen till återkallelse ska, enligt vad SR Radio P4 Västernorrland uppger, vara nedsatt syn, diabetes, stroke eller begynnande demens.

Ett körkort återkallas av medicinska skäl när en förare inte längre anses vara säker i trafiken. Exakt hur detta uppdagas är naturligtvis beroende på unika situationer och vad för vittnesmål som finns, men i slutänden är det oftast en läkare som gör bedömningen och därefter anmäler till Transportstyrelsen om återkallande av körkort.

I Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2010:125, Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m., finns de regler som gäller i just dessa fall. Där finns även de speciella regelverk som gäller för utfärdande av körkort till exempelvis synskadade, diabetiker eller epileptiker. I dessa regler finns även vilkor om exempelvis återkommande läkarbedömningar för att få behålla sitt körkort för vissa sjukdomstyper. Systemet ska hjälpa till att hitta de individer som inte anses vara lämpliga att framföra fordon och uppenbarligen hittas fler och fler.