Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Allt fler parkeringsböter betalas

Antalet obetalda felparkeringsavgifter har minskat kraftigt de senaste fyra åren. Lagen mot bilmålvakter som kom 2014 tros vara en anledning till utvecklingen.

Skulderna för obetalda felparkeringsavgifter, tillika antalet obetalda felparkeringsavgifter (parkeringsböter), minskade kraftigt under 2018. Skulderna vid senaste årsskiftet uppgick till 696 miljoner kronor, ett år tidigare till 821 miljoner kronor, och antalet obetalda felparkeringsavgifter som Kronofogden fick in under 2018 uppgick till 101 000. Det kan jämföras med 219 000 år 2014.

– Det är tydligt att lagen som trädde i kraft 2014 har haft effekt, det vill säga man parkerar rätt eller betalar i större utsträckning än tidigare. Vi ser också att kommunerna och polisen har intensifierat sitt arbete med att bogsera bort bilarna från gatorna så att de inte kan skuldsättas mer, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

I fjol införde man dessutom en ny arbetsmetod i jakten på bilmålvakter. Kronofogden, Skatteverket, Transportstyrelsen och konkursförvaltare runtom i landet samarbetar för att sätta bilmålvakterna i personlig konkurs vilket gör att bilarna som är registrerade på dessa målvakter blir olagliga att använda.

– Trots att vi fått in mindre än hälften så många obetalda felparkeringsavgifter jämfört med toppåret 2014, handlar det om ungefär samma antal personer. Det tyder på att bilmålvakterna fått det allt tuffare. Genom att polisen, kommuner och myndigheter jobbar som ett lag kan vi förhindra eller åtminstone försvåra deras verksamhet, säger Johan Krantz.

Det ska dock poängteras att minskningen inte enbart är kopplad till att Kronofogden har fått in färre ärenden, det beror även på att stora skulder från 2013 skrevs av vid årsskiftet då skulder till staten normalt skrivs av efter fem år.

Vid årsskiftet mellan 2018 och 2019 hade drygt 101 000 personer och organisationer sammanlagt omkring 1,8 miljarder kronor i olika fordonsskulder i form av felparkeringsavgifter, fordonsskatter, infrastrukturavgifter (exempelvis broavgifter) och trängselskatter. Medan den sammanlagda skulden har minskat med 96 miljoner kronor sedan ett år innan har antalet skuldsatta ökat med cirka 1 200 personer.