Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt längre väntan på Maserati Alfieri

Maserati strukturerar om i kalendern. Modellen Alfieri skjuts på framtiden och GranTurismo och GranCabrio får nytt liv.

Maserati har aldrig haft ett större modellutbud än i dag och i kulisserna forsätter arbetet med nya bilar. Och det behövs. Ägarna FCA (Fiat Chrysler Automobiles) har som krav att det anrika sportbilsmärket ska ha en produktion på 75 000 bilar år 2018.

Men att ta fram en Maserati kan ta tid. Se bara på suven Levante, en bil som vi provkörde tidigare i år men som visades som koncept för redan 13 år sedan. Från att få ”grönt ljus” tog det 22 månader innan den kom i produktion, säger Giovanni Ribotta, företagets chef för exteriör design till Autocar.

Ett koncept som figurerat sedan 2014 är Alfieri, en mindre modell som ska utmana bilar som Jaguar F-Type och Porsche 911. Under resans gång har den fått låna sitt formspråk till såväl mellanklassaren Ghibli som den tidigare nämnda suven Levante. Fastän formen presenterades som spikad så lär den få ta ytterliga en sväng till ritbordet, lanseringen är nämligen flyttad fram från ursprungliga 2016 till 2020. Samtidigt flyttas nya versioner av de befintliga modellerna GranTurismo och GranCabrio allt närmare, till 2018 eller 2019. Modeller som det har florerat nedläggningsrykten kring.

Bilarna är av typen 2+2, tvåsitsiga med ett litet baksäte, vilket är ett av Maseratis signum och får därför förtur, säger Maseratis vd Giulio Pastore.

Till Autocar avslöjar han också att det inte blir något suv i lilla klassen för Maseratis del. Den luckan ska Alfa Romeos Stelvio, som snart har premiär, fylla.