Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070907-nya-mazda-6070907-nya-mazda-6070907-nya-mazda-6
070907-nya-mazda-6

Allt om nya Mazda 6

Nuvarande generation Mazda 6 var verkligen en fullträff för den japanska biltillverkaren. Nästa år är generation två av ”sexan” på gång och vi har uppgifterna och bilderna.

Samtidigt som invigningen av Frankfurtsalongen stundar runt hörnet så släpper biltillverkarna fler och mer uppgifter om sina salongsdebuterande bilar. Officiella bilder på bilarna läcker ut på Internet trots biltillverkarnas försök att hålla hårt i dem. Nu har ännu ett gäng med bilder läckt ut innan den officiella premiären – denna gång är det Mazda 6 som avslöjas från alla möjliga vinklar och vrår.

Tyvärr är de officiella uppgifterna om nya Mazda 6 knapphändiga. Men det vi vet är att nya generationen Mazda 6 delar stora delar av sin teknik med nya Ford Mondeo och Volvo V70/S80. Jämfört med nuvarande generation så ska nya modellen ha växt och blivit rymligare, samtidigt som Mazda hävdar att bilen har blivit lättare – bra för bränsleförbrukningen. Nya Mazda 2 är byggd på samma recept, lättare än sin föregångare – Mazda är en av få som går mot strömmen med allt tyngre bilar.

Nuvarande Mazda 6 fick massor med lovord för sin sportiga linjesköna profil, vilket Mazda har tagit vara på och gjort nya ”sexan” än mer linjeskön. Trots att bilen har fyra dörrar så känns det som att Mazda vill skapa en coupékänsla, i alla fall om man ser till taklinjen.

Motorerna till nya Mazda 6 kommer antagligen till största delen komma från Fords hylla och då blir det fyrcylindriga motorer. När bilen kommer nästa år så kommer med all sannolikhet dubbelkopplingslådan Powershift (likt VW:s DSG-låda), precis som till Ford och Volvo.

Till amerikanska marknaden kommer det en 3,5 liter stor V6-motor för att på allvar konkurrera med de andra bäst säljande japanska konkurrenterna. Eventuellt att den motorn hittar till kunderna i Europa.

Värstingversionen Mazda 6 MPS väntas dyka upp ungefär ett år efter lanseringen av ”de vanliga versionerna”.

Nya Mazda 6 släpps i Japan i slutet av 2007 medan vi i Europa får vänta till 2008. Kan Mazda behålla de attraktiva priser som nuvarande modellen har så får konkurrenterna verkligen något att bita i.