Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om nya Volkswagen Golf GTI

Åttonde generationen Golf GTI är här och ska vara lite bättre på allt. Men på papperet ser mycket lite ut att ha ändrats. Vi rapporterar från den digitala premiären av nya Golf GTI och frågar ingenjörerna vad de har gjort.

Tidigt i våras presenterade Volkswagen en trio GT-bilar baserade på nya generationen Golf. Vi fick se nya GTE, GTD och inte minst GTI. Den senare har nu lanserats ordentligt genom en Skype-presentation där Volkswagens högste designchef Klaus Bischoff och chassiutvecklingschefen Karsten Schebsdat berättade vad som skiljer nya GTI från föregångaren.

En finslipning, eller en kalibrering. Så kan man sammanfatta nya Golf GTI. Den mest intressanta siffran är förstås effektuttaget och det har inte ändrats sedan föregångaren. 245 hästkrafter är vad som plockas ut ur den fyrcylindriga EA 888 evo4-motorn och det är lika mycket som den utgående GTI Performance. När Golf GTI mk7 lanserades började den förvisso med 230 hästkrafter och 370 newtonmeter. Sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda finns som alternativ.

LÄS MER: Nya Volkswagen Golf möter BMW 1-serie och Mazda 3

Det är alltså inte i motorn de stora nyheterna finns, och inte heller designen. När designchef Klaus Bischoff går igenom nyheterna pratar han mest om att den nya bilen har lägre front och ska ge ett lägre intryck på vägen. I övrigt är det små detaljer som skiljer. Interiört ser det ut ungefär som i vanliga Golf, men de klassiska GTI-attributen såsom rutig klädsel finns förstås där. Någon växelspaksknopp à la golfboll får vi dock inte se eftersom bilen på bilderna har DSG-låda och då ser växelväljaren ut precis som vanligt.

En greppvänligare ratt med GTI-logga och skotskrutig stolsklädsel påminner dig om att det är GTI-versionen av Golf du sitter i.

Chassiingenjör Karsten Schebsdat tar över och berättar om de chassitekniska nyheterna.

– Vi har haft som mål att utveckla en mer neutral bil med en mer direkt styrning och högre greppnivå för bättre kurvegenskaper. Styrningen är progressiv och det är bara 2,1 rattvarv mellan fulla rattutslag. Hjulupphängningarna fram och bak har uppdaterats på flera sätt. Fjädringsvägen är fem procent längre fram och 15 procent längre bak än föregående Golf GTI. Det ger bland annat mindre understyrning, säger Karsten Schebsdat.

LÄS MER: Nya Volkswagen Golf GTI TCR fångad på bild

Hjälpramen fram (som håller upp motorn och framhjulen) är nu i aluminium och är 3 kg lättare. Det är samma konstruktion som fanns i den utgående värstingen GTI Clubsport S.

Ett nytt centralt styrsystem gör entré. Det kallas Vehicle Dynamics Manager och kopplar ihop alla hjälpsystem, inklusive den elektroniska diffbromsen VAQ som är med i standardutrustningen och samarbetar med XDS-systemet som bromsar innerhjulet för att få bilen att kunna ta kurvan lite snävare.

"En GTI måste ha två utblås och de måste vara runda, annars är det inte en äkta GTI", säger Volkswagens designchef Klaus Bischoff.

Den som hade väntat sig någon form av elektrifiering i nya Golf GTI har väntat förgäves. Inte ens ett mildhybridsystem verkar vara på tapeten.

– Nej, vi tycker att GTI-modellen ska vara en renodlad förbränningsmotorbil. Vi tror att de kunder som vill ha elektrifiering kommer att hitta det i GTE, säger Karsten Schebsdat.

Nya Golf GTI börjar säljas i Sverige i augusti. Då får vi också veta hur mycket den kostar.