Allt vanligare att tanka bensin i dieselbil
Dieselbilen har de senaste åren ökat i popularitet i Sverige. Det har fört med sig att antalet feltankningar, där bensin pumpas i en dieseltank, också ökar. Ett dyrt misstag.
För några år sedan var Sverige hopplöst efter övriga Europa sett till antalet sålda dieselbilar. Men sedan ungefär tre år har det svängt och Sverige är plötsligt i dieselstatistikens framkant i Europa, mycket tack vare miljöbilarnas intåg där många är just dieselbilar med låga koldioxidutsläpp. Det är ju positivt.
Men allt är inte guld och gröna skogar, i alla fall inte sett ur dieselbilsägarnas och deras plånböckers perspektiv. Ökat antal dieselbilar har de senaste åren också lett till ökat antal feltankningar, det vill säga där bensin fylls i en tank avsedd för diesel. Enligt Renault Försäkring sker minst 20000 feltankningar i Sverige varje år, och siffran är ständigt ökande.
Många har tidigare ägt en bensinbil och vid övergången till dieselbil är det lätt att ouppmärksamt och av vana tanka bensin i bilen.
– Det är lätt hänt att man tankar med fel bränsle om man nyligen bytt till dieselbil eller använder en hyrbil med dieselmotor. Skulle du råka ut för detta misstag är det viktigt att komma ihåg att inte starta motorn. Har du redan kört iväg – stanna då bilen och kontakta ditt försäkringsbolag, säger Anna Johansson på Renault Försäkring.
Att tanka bensin i en dieselbil är ett extremt kostsamt misstag. Det kan kosta tiotusentals kronor att åtgärda.
Det finns inget som hindrar en att tanka bensin i en dieselbil då bensinslangen pistolmunstycke på macken är mindre än motsvarigheten på dieselslangen. Däremot är det svårt att trycka ned dieselslangens munstycke i en bensinbil då det helt enkelt inte får plats i hålet. Som dieselbilsförare är det därför viktigt att kontrollera färger på slangen och/eller pistolmunstycket. Svart står för diesel, grön för bensin och blå för E85.
Dock är det fritt fram att tanka bensin i en etanolbil. Tvärtom kan vara dumt.
Det är inte första gången vi skriver om den här typen av feltankning. 2011 nämnde vi det, så även 2012. Kanske den svenska tankroboten vore något på bensinstationerna för att eliminera detta kostsamma problem.
Fakta om feltankning
Att tänka på vid feltankning...
• Starta inte motorn. Det räcker med att du vrider om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra bränslesystemet och i värsta fall även motorn. Kör du iväg med fel bränsle i bilen är risken ännu större att motorn skadas. En reparation av bränslesystemet kan kosta mellan 20000-25 000 kronor.
• Ring försäkringsbolaget. Det räcker inte att bilen är trafikförsäkrad för att få ersättning vid feltankning. En helförsäkring täcker sanering och byte av filter medan reparation av motor kan variera. Vissa försäkringsbolag ombesörjer bärgning av bilen till närmaste auktoriserade verkstad och ersätter via vagnskadeförsäkringen/personvagnsgarantin dessutom alla skador som är orsakade av feltankning.
• Bärga bilen till verkstad. Kör inte till verkstaden utan ring till bärgare eller få hjälp med att bogsera bilen så att inte motorn förstörs.
• Tömning och sanering. På verkstaden måste bränslet bytas ut genom tömning och sanering av tanken. Sanering kan kosta upp till 15 000 kronor.
Detta händer vid feltankning...
• Bensin i en dieseltank. Det räcker med en liten mängd bensin i en dieseltank för att motorn ska riskera att skadas. Flampunkten förändras och eftersom bensinen inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstörs helt.
• Diesel i en bensintank. Om diesel hamnar i en bensintank finns det risk för driftstörningar och motorskador. Detta gäller även om det bara handlar om en liten mängd diesel.
• E85 i fel tank. Om man råkar tanka med E85 bränsle i en bil som inte är avsedd för detta kan bränslet fräta tanken, bidra till allvarliga driftstörningar och öka avgasutsläpp. Om bilen startar överhuvudtaget, vill säga.
Källa: Renault Försäkring
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se