Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060728_euro_ncap
060728_euro_ncap
060728_euro_ncap
060728_euro_ncap

Allvarliga säkerhetsbrister hos bilar i Euro NCAP-prov

Två av de fyra bilar som testades i Euro NCAP:s senaste krockprov hade brister i sina säkerhetssystem . I Toyota RAV4 utlöste airbagsen sent och i Nissan Note gick ett ISOFIX-fäste sönder. Trots de katastrofala resultaten i Euro NCAP:s senaste krockprov tänker inte Toyota rätta till felen på redan sålda bilar.

Att airbagsen i Toyota RAV4 utlöste sent i frontalkrockprovet och att ett ISOFIX-fäste Nissan Note gick  sönder är allvarliga brister i de två storsäljarna. Nissan tar tag i felen och kallar tillbaka sålda bilar som har nått kunder men det tänker inte Toyota göra. Bilar som har samma brister som den som först testades körs redan ute i trafiken av köpare som tror de har köpt en säker bil. De bilar som tillverkas efter krockprovet har fått problemet åtgärdat.

- Det är oroväckande att Euro NCAP:s tester visade på potientiella problem i bilar som redan är i produktion och säljs till allmänheten. Vi tycker att alla kunder borde kunna förvänta att få sina bilar modifierade när sådana här svagheter har upptäckts, säger Claes Tingvall, Euro NCAP:s ordförande.

Chevrolet Kalos som också testades lyckades inte med några spektakulära resultat men hade inga allvarliga brister såsom Toyota RAV4 och Nissan Note.

Även Land Rover Discovery III testades med fullt godkända resultat för de som åker i bilen. För en gångtrafikant som blir påkörd är det dock värre. På den punkten har Toyota lyckats och klarade som andra lilla suv (efter Honda CR-V) få tre stjärnor i skyddet för gångtrafikanter.

Samtliga resultat i Euro NCAP:s senaste krockprov:

Chevrolet Kalos

Skydd för åkande vuxna: 3 stjärnor

Skydd för åkande barn: 3 stjärnor

Fotgängarskydd: 2 stjärnor

Nissan Note

Skydd för åkande vuxna: 4 stjärnor

Skydd för åkande barn: 3 stärnor

Fotgängarskydd: 2 stjärnor

Toyota RAV4

Skydd för åkande vuxna: 4 stjärnor

Skydd för åkande barn: 4 stjärnor

Fotgängarskydd: 3 stjärnor

Land Rover Discovery III

Skydd för åkande vuxna: 4 stjärnor

Skydd för åkande barn: 4 stjärnor

Fotgängarskydd: 1 stjärna