Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpina

Alpina släpper loss B8 Gran Coupé

Den anrika BMW-förädlarfirman Alpina har precis presenterat sitt nästa alster, en B8 Gran Coupé. Snabbt och enkelt förklarat bygger den på BMW 8-serie och B8 Gran Coupé ska landa någonstans mellan BMW 850i och BMW M8 Competition.

Senast ut från bilförädlaren, som är känd för att ta existerande BMW-modeller och sätta sin egen touch och prägel på dessa, var Alpina B7 Sedan och även XB7. I dagarna släppte de sitt senaste tillskott Alpina B8 Gran Coupé som ett alternativ till BMW 8-serie.

1 AV 6
Foto: Alpina
2 AV 6
Foto: Alpina
3 AV 6
Foto: Alpina
4 AV 6
Foto: Alpina
5 AV 6
Foto: Alpina
6 AV 6
Foto: Alpina

Låt oss börja under huven. Där huserar en 4,4-liters V8 med 612 hästkrafter som utvecklar 800 newtonmeter i vrid redan från 2 000 r/min. Den hamnar en bit under BMW M8 Competition som har 625 hästkrafter från samma dubbelturbo utrustade motor. 0-100 km/h ska vara avklarat på 3,4 sekunder och toppfarten är 324 km/h.

Fronten har fått sig en översyn med en ny stötfångare med en diskret läpp som är beprydd med Alpina-loggan. Vidare har det monterats andra sidokjolar samt en svart diffusor baktill, strax ovanför den sticker fyra runda pipor ut som kommer från ett nytt rostfritt avgassystem. Bakluckan har också fått en liten och diskret liten spoiler, det är som det mesta Alpina brukar lägga händerna på, förädlingen sker på ett subtilt sätt.

1 AV 10
Foto: Alpina
2 AV 10
Foto: Alpina
3 AV 10
Foto: Alpina
4 AV 10
Foto: Alpina
5 AV 10
Foto: Alpina
6 AV 10
Foto: Alpina
7 AV 10
Foto: Alpina
8 AV 10
Foto: Alpina
9 AV 10
Foto: Alpina
10 AV 10
Foto: Alpina

Men hjulen då, jo 21-tumshjulen har så klart Alpina-fälgar som är klädda med gummi från Pirelli. Och innanför de många ekrarna, 20 stycken, så finner vi blåa bromsok från Brembo som ska kunna hejda B8 utan några större bekymmer. Inuti finns det en hel del Alpina-loggor utströsslade så att man inte ska glömma bort att det är just en Alpina man sitter i. Det sobra går igen även inuti, det är små förändringar som har skett även här vad det gäller materialvalen och själva utförandet.

I dag bjuder vi på två olika filmklipp, ett kort och ett lite längre där de går in mer på detaljerna ifall du vill djupdyka i detaljerna. Vi börjar med det korta klippet först.

https://www.youtube.com/watch?v=PAAaI72yq6I&t=1s

Här är ett längre klipp för er som vill gå in mer på djupet.

https://www.youtube.com/watch?v=DNc2krHRe94

Är du sugen på att bara lyssna på ljudet från den dubbelturbomatade V8:an kan du gå in här och scrolla ner en liten bit och trycka på play-knappen.

1 AV 6
Foto: Alpina
2 AV 6
Foto: Alpina
3 AV 6
Foto: Alpina
4 AV 6
Foto: Alpina
5 AV 6
Foto: Alpina
6 AV 6
Foto: Alpina

Priset då? Ja det överraskar väl ingen när vi läser att prislappen startar på 161 200 euro. Det är bara att ta lite av vinsten från Tesla-aktiens raketresa som den gjorde förra året, eller? Eller så drömmer vi vidare ett tag till. Den går i alla fall att beställa nu och förväntas börja levereras runt juli i sommar, perfekt till hemestern börjar.